Zimski semestar CKPIS-a: Predavanje Ane Rajković Pejić “Identitet hrvatskih aktivistkinja u međuraću”

Druga gošća Zimskog semestra CKPIS-a je Ana Rajković Pejić koja će održati predavanje pod naslovom Između „neporočne Hrvatice“ i „muške Mare“. Identitet hrvatskih aktivistkinja između dvaju svjetskih ratova. Očekujemo vas u četvrtak, 25. studenog 2021., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and-gdp-arf.

Iako žene u međuratnoj Jugoslaviji nisu ostvarile pravo glasa, što je uvelike pridonijelo njihovoj društveno-političkoj marginaliziranosti, one su itekako bile angažirane u okvirima koji su prelazili njihove kućne pragove. Na tragu navedenog osnivale su različite vrste društava, pokretale novine i časopise, organizirale prosvjetne skupove i potpisivanje peticije, prenosile ilegalne komunističke materijale, financirale različite oblike agitacije i sl. Ipak, njihovo je djelovanje nastupalo s različitih ideoloških pozicija, od konzervativnih i tradicionalnih do progresivnih i radničkih. Predavanje će predstaviti različite oblike rodnog uvjetovanog aktivizma kao i teškoće s kojima su se žene tada susretale s naglaskom na radnice i njihov socio-ekonomski položaj.

Ana Rajković Pejić diplomski studij završila je na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Doktorski rad obranila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom Ideološki prijepori u radničkom pokretu u Osijeku (1918.-1939.) pod mentorstvom prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine. Uže znanstveno područje interesa joj je socijalna i rodna povijest između dva svjetska rata. Od 2019. zaposlena je u Hrvatskom institutu za povijest – Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. Autorica je monografije Dugi ženski marš. Položaj radnica i ženski aktivizam u Hrvatskoj između dvaju svjetskih ratova (DAF, 2021.).


Izvor:

https://www.unipu.hr/ckpis/dogadanja


Odgovori