Predstavljanje knjige Mirka Pejanovića “Državnost Bosne i Hercegovine u XX. i XXI. stoljeću”

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Odjeljenje društvenih nauka, i IKO University Press lzdanja – Magistrat Sarajevo organiziraju predstavljanje knjige DRŽAVNOST BOSNE I HERCEGOVINE U XX. i XXI. STOLJEĆU, akademika Mirka Pejanovića, potpredsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

O knjizi će govoriti: akademik lvo Cvitković, akademik Robert J. Donia, prof. dr Asim Mujkić i prof. dr Husnija Kamberović, a moderira akademik Miodrag Simović, sekretar Odjeljenja društvenih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

„Suočeni s tvrdnjama nacionalističkih hrvatskih i srpskih intelektualaca da je Bosna i Hercegovina nedavno izmišljena lažna država, branioci zemlje su se suprotstavili tvrdnjama da BiH ima dugu historiju državnosti. U ovoj knjizi akademik Mirko Pejanović snažno dokazuje državnost BiH uz jasnu, uvjerljivu logiku i živopisne opise mnogih važnih pravnih odluka (ustava, deklaracija, zakona) od kasnog devetnaestog do početka dvadeset prvog stoljeća.“ (Robert J. Donia).

„Akademik Mirko Pejanović u ovoj knjizi, kombinirajući historiografski i politološki pristup, vrlo jasno i argumentirano dokazuje da Bosna i Hercegovina od kraja 19. do početka 21. stoljeća funkcionira kao zaseban identitet i da je svoju državnost tokom 20. stoljeća potvrđivala u dramatičnim okolnostima, praćenim ratovima i kompliciranim međunarodnim odnosima. Bolni izazovi državnosti početkom 21. stoljeća nisu ništa novo s čime se Bosna i Hercegovina nije ranije u povijesti suočavala, i što već nije uspješno ranije savladala.“ (Husnija Kamberović).

Predstavljanje će se obaviti u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH, Ulica Bistrik 7, u utorak, 23. novembra/ studenog 2021. godine u 13:00 sati i moći će se pratiti uživo na ovom linku.


Izvor:

https://historiografija.ba/article.php?id=832


Odgovori