Otvorene prijave za izlaganje na IV. studentskom simpoziju “Tijesan mi bijaše vijek, a velebna bješe mi duša: pojedinci izvan svoga vremena kroz povijest”


Društvo studenata povijesti “Ivan Lučić – Lucius” (DSP)


Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu


 


Pozivaju se svi zainteresirani studenti da se prijave za izlaganje na IV. interdisciplinarnom studentskom simpoziju “Tijesan mi bijaše vijek, a velebna bješe mi duša: pojedinci izvan svoga vremena kroz povijest” koji će se održati 10. svibnja 2017. na Hrvatskim studijima u organizaciji Društva studenata povijesti “Ivan Lučić – Lucius”. Prijave su otvorene do 10. travnja 2017.


 


“Zbunila se majka priroda i pijana bješe kod poroda: – tijesan mi bijaše vijek, a velebna bješe mi duša”.  Stih Janka Polića Kamova iz pjesme Psovka opisuje entuzijaste koji su se isticali kroz povijest u mnogim područjima i bili izvan svog vremena. Tema je univerzalna i primjenjiva iz više razloga:


 


– moguće je promatrati pojedince kroz čitavu lentu vremena od stare povijesti do suvremenoga i modernoga doba,


– stvara se multidisciplinarno područje istraživanja i izlaganja studenata društveno-humanističkih usmjerenja, ali i studenata s prirodno-znanstvenih studija,


– razvijanje zaključivanja, evaluacije i povezivanje među studentima: prema čemu taj pojedinac istupa iz svoga vremena? Zašto ga suvremenici (možda) ne prihvaćanju? Kako se ideje pojedinaca manifestiraju kroz povijest? Kakve se i koje su reakcije suvremenika ili društva u cjelini?


– uspoređivanje konteksta vremena s „istupima“ pojedinaca: jesu li nove ideje nužno dobre ili nužno loše za društvo u cjelini? Kako društvo prihvaća novine i modernizacijske procese inicirane od pojedinaca?


 


Predviđeno trajanje izlaganja teme je 20 minuta uz preporuku korištenja digitalnih materijala, a na kraju simpozija bit će održana završna rasprava.  Studenti svoje pisane radove, uz suradnju s mentorom, mogu objaviti u časopisu “Lucius” kojeg izdaje DSP Lucius od 2002. godine.


 


Prijaviti se mogu redovni i izvanredni studenti Sveučilišta u Zagrebu i ostalih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj putem ispunjene prijavnice: http://www.filedropper.com/prijavni-obrazac na službeni e-mail DSP Lucius: dsp.lucius@gmail.com. Naknadne prijave se neće uvažiti. O prihvaćenim temama izlaganja, studenti će biti pravovremeno obaviješteni. Radujemo se susretu i izlaganjima!


 


DSP Lucius nije u mogućnosti financirati boravak izlagačima izvan grada Zagreba, ali će pomoći u ponalasku adekvatnog smještaja.


 


Izvor:


 


https://dsplucius.wordpress.com/2017/01/16/otvorene-prijave-za-izlaganje-na-iv-studentskom-simpoziju-tijesan-mi-bijase-vijek-a-velebna-bjese-mi-dusa-pojedinci-izvan-svoga-vremena-kroz-povijest/


 


https://www.facebook.com/DSPLucius/




Odgovori