Predstavljanje knjige ”Hrvatska groblja 1914. – 1918. Karpati, Galicija, Bukovina”


Katedra za ukrajinski jezik i književnost poziva na predstavljanje knjige Hrvatska groblja 1914. – 1918. Karpati, Galicija, Bukovina autora Jevgenija Paščenko. Predstavljanje knjige održat će se u srijedu, 18. siječnja 2017. god. u Konferencijskoj dvorani, drugi kat Knjižnice Filozofskog fakulteta. Knjiga je zamišljena kao uvod u problem traganja za mjestima prebivanja, pogibelji i pokopa brojnih vojnika iz Hrvatske na Istočnom bojištu. Rad donosi blizu 200 fotografija iz Hrvatskog državnog arhiva, identificiranih prema mjestima nastanka u zapadnoj ukrajinskoj regiji.


 


Jevgenij Paščenko, Hrvatska groblja 1914. – 1918. Karpati, Galicija, Bukovina, Zagreb: Hrvatski državni arhiv, 2016, 210 str.


 


Naslovnica:


http://www.ffzg.unizg.hr/wpcontent/uploads/2017/01/Naslovnica.pdf


 


Sadržaj knjige:


http://www.ffzg.unizg.hr/wp-content/uploads/2017/01/Sadr%C5%BEaj.pdf


 


 


Knjigu će predstaviti autor predavanjem


 


Istočno bojište: 100 godina poslije Krleže


 


Navršilo se 100 godina od dolaska Miroslava Krleže na bojište u ukrajinskoj Galiciji. Prebivanje na Istočnom bojištu, utjelovljeno u drami Galicija, zbirci novela Hrvatski bog Mars ili knjizi Davni dani, sagledano s ukrajinskog gledišta, upućuje kako je Krleža bio vrlo dobro upoznat s ukrajinskim prilikama. Sadržaj djela potvrđuje se fotografijama iz Hrvatskog državnog arhiva koje predstavljaju značajan kontekst za dublje razumijevanje piščevih promišljanja ratne stvarnosti. U godini kada se obilježava i 100 godina od pada ruskog carizma, piščev ideal boljševizma interpretiran je kao izraz hrvatskog slavizma. Posve drukčiju (realniju) viziju budućnosti nudio je Vladimir Nazor.



U predavanju će biti oslikano stanje suvremenih traganja za zaboravljenim, obnavljanim grobljima domobrana, rezultatima i perspektivama aktivnosti hrvatske ukrajinistike u težnjama da se rekonstruira povijesna prošlost.


 


Srijeda, 18. siječnja 2017.


 


13.00 – 14.30


 


Konferencijska dvorana, drugi kat Knjižnice FFZG-a.


 


Izvor: http://www.ffzg.unizg.hr/




Odgovori