Christian Axboe Nielsen, “Nismo mogli vjerovati… Raspad Jugoslavije 1991 -1999.”

Prevela s danskoga Dorotea Smešnjak.


Autor na temelju haške i druge povijesne dokumentacije rekonstruira i analizira propast Jugoslavije te politička i vojno-redarstvena zbivanja 1990-ih, kao i kasniji put ove regije prema Europskoj uniji. Knjiga je u Danskoj, gdje je objavljena 2018. dobila brojne pozitivne recenzije, a nezavisni list Information proglasio ju je najboljom knjigom na ove teme.


“„Sve je počelo s nogometom“, kaže jedan bosanski izbjeglica u svom skromnom stanu u predgrađu Kopenhagena. Scena je iz prvog dijela dramske serije Danske radiotelevizije Livvagterne – Tjelohranitelji (2009), koja se poput mnogih drugih danskih serija i filmova posljednjih dvadeset godina na ovaj ili onaj način bavi Balkanom. (…) Europa je u ljeto 1992. bila razapeta između nasilja i nogometa. Dok su ljudi u Danskoj i drugim zemljama, koje su sudjelovale na prvenstvu, bili u šoku zbog neočekivane pobjede Danske, realnost rata u Bosni ostavljala je posve drugačiji utisak. Samo nekoliko tjedana nakon što su naslovnice europskih novina pokazale oduševljene danske nogometaše, na tim istim naslovnicama izronile su stravične slike ljudi-kostura iz bosanskih koncentracijskih logora. Te su slike nedvojbeno podsjećale na najmračnije stranice europske povijesti i na razdoblje za koje je većina vjerovala da pripada prošlosti europskog kontinenta.

Slike su svjedočile o opsegu i karakteru rata koji će u iduće tri godine stajati oko 100.000 ljudskih života i otjerati ih još mnogo više u progonstvo, između ostalog i u Dansku.

***

Godinama govorim svojim studentima na Sveučilištu u Aarhusu da knjigama o raspadu Jugoslavije možemo napuniti omanju knjižnicu. Jedna od najnovijih knjiga sadrži i solidnu bibliografiju koja uključuje 424 knjige i članka o toj temi, i to samo na engleskom! Zbog toga postavljam pitanje: „Čemu još jedna knjiga o istoj temi?“ Prema mom mišljenju, potrebna je knjiga na danskom, koja će na jednostavan, ali znanstveno utemeljen način ispričati priču o posljednjim godinama Jugoslavije, raspadu zemlje i ratovima koji su uslijedili. Istovremeno je važno uključiti opsežan materijal sakupljen tijekom rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia, ICTY/MKSJ), koji je u Hagu osnovala Organizacija ujedinjenih naroda. Sud je završio s radom krajem 2017. i sakupljeni materijal sada se može sagledati u cijelosti.

Više od dvadeset godina bavim se poviješću Jugoslavije. Po školovanju sam povjesničar i u svojem sam doktorskom radu pisao o kraljevskoj diktaturi u Jugoslaviji, koja je bila jedini svjesni pokušaj objedinjavanja različitih naroda u Jugoslaviji na način da se smatraju prvenstveno Jugoslavenima. Nakon završenog studija zaposlio sam se kao analitičar tužiteljstva na MKSJ-u. Kao dio svoga posla imao sam priliku proučavati na stotine tisuća stranica dokumenata o ratovima u 1990-ima. Moj je fokus bio usmjeren na ulogu policije u područjima bivše Jugoslavije koja su bila pod srpskom kontrolom. Pripremio sam nekoliko izvještaja i bio pozvan kao stručni svjedok u pet sudskih procesa na MKSJ-u, između ostalog i na procesu protiv Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika srpske republike u Bosni i Hercegovini. Na osnovi znanja koje sam stekao radeći pri MKSJ-u, u stanju sam istaknuti neke od događaja i procesa koji dosada nisu bili dovoljno dobro znanstveno obrađeni. U ovoj knjizi uključit ću, između ostalog, važne činjenice i relevantne iskaze svjedoka s mnogobrojnih suđenja na MKSJ-u.

Ne tvrdim ni na koji način, da je rad MKSJ-a bio bez pogrešaka, ili van kritike. Upravo suprotno – i presude i svi dokumenti s MKSJ-a podvrgnuti su preispitivanju kao i bilo koji drugi izvori podataka. Neosporna je činjenica da nigdje drugdje u svijetu nije sakupljeno i proučeno toliko mnogo izvornog materijala o ratovima u bivšoj Jugoslaviji kao na MKSJ-u.” (Iz Uvoda knjige)


Izvori:

https://www.facebook.com/Srednja-Europa-108077195878764/


Odjeci:

https://historiografija.ba/article.php?id=791


https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/zasto-se-raspala-jugoslavija-i-zasto-je-zapad-plakao-za-njom-ovo-se-nece-svidjeti-mnogima-15143191


Odgovori