Svečano otvorenje izložbe „Sloboda se njegovim imenom zove“ u NSK

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 4. studenoga 2021. godine u 14 sati bit će svečano otvorena izložba Sloboda se njegovim imenom zove koju u povodu 30. obljetnice stradanja grada Vukovara u Domovinskome ratu priređuje Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s partnerima.

U programu izložbe sudjelovat će ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, jedan od autora izložbe i voditelj  Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Hrvoje Špac, glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić, kustosica izložbe i autorica stručnih tekstova na izložbi Vlatka Filipčić Maligec iz udruge Kliofest te ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. U umjetničkome djelu programa čitanjem ulomaka iz djela Pavla Pavličića Dunav: P.S. 1991. Vukovarske razglednice nastupit će dramski umjetnik Joško Ševo, dok će program moderirati savjetnica za odnose s javnošću Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i jedna od autorica izložbe Maja Priselac.

„Izložbom Sloboda se njegovim imenom zove Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s partnerima želi odati počast gradu heroju – Vukovaru u povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskome ratu te dati svoj doprinos njezinu obilježavanju. Ovom izložbom koju pripremamo već godinu dana željeli smo dati uvid u događaje iz 1991. godine te prezentirati građu koja svjedoči o sudbini Vukovara i Vukovaraca tijekom najtežega razdoblja njihove povijesti. Ipak, ovom smo izložbom ponajprije željeli pružiti sliku nade – sliku preživjeloga grada koji nastavlja sa životom unatoč svojoj bolnoj prošlosti. Tako, osim uvida u građu koju Knjižnica baštini o Domovinskome ratu u Vukovaru, na izložbi pružamo i uvid u građu svih zbirki Knjižnice kao i njezin opći fond – od starih grafika, razglednica, zemljovida i književnosti koji prikazuju kakav je grad bio – do izvora koji prikazuju grad koji, unatoč svemu, ponovno ili bolje rečeno i dalje živi“, poruka je autorice izložbe, pomoćnice glavne ravnateljice za djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske dr. sc. Sofije Klarin Zadravec i već spomenutih suautora.

Izložba Sloboda se njegovim imenom zove održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa Godina čitanja. Izložba je ostvarena u suradnji sa suorganizatorom Večernjim listom te partnerima – udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest i Gradskom knjižnicom Vukovar.

Više o Izložbi.


Izvor:


Iz medija:

https://historiografija.ba/article.php?id=765

https://www.vecernji.hr/kultura/od-4-do-30-studenoga-u-nsk-izlozba-o-vukovaru-sloboda-se-njegovim-imenom-zove-1534973

https://www.facebook.com/kliofest/


Odgovori