Promocija knjige „Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)“

U sarajevskoj Vijećnici će se 14. oktobra 2021. u 18:00 sati održati promocija knjige „Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)“ autora prof. dr. Denisa Bećirovića.

Knjigu će promovirati: akademik, prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Rasim Muratović, prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Husnija Kamberović, doc. dr. Benjamina Karić i dr. sc. Muamer Džananović.

Knjiga je strukturirana u četiri poglavlja u kojima se temeljito obrađuje teritorijalna ekspanzionistička politika Srbije prema Bosni i Hercegovini od početka 19. stoljeća do danas.

Akademik, prof. dr. Mirko Pejanović u svojoj recenziji naglašava da „knjiga predstavlja prvo cjelovito istraživanje odnosa Srbije prema Bosni i Hercegovini od početka XIX. do treće decenije XXI. stoljeća. Imaće značajnu ulogu u edukaciji studenata na fakultetima humanističkih i društvenih nauka. Takođe, knjiga može poslužiti društvenim i političkim institucijama države Bosne i Hercegovine u razvoju njene državnosti tokom XXI. stoljeća“.

Američki profesor na Univerzitetu u Michiganu prof. dr. Robert Donia u svojoj recenziji, između ostaloga, kaže: „Profesor Bećirović ovom knjigom pruža veliki i novi doprinos koji je i trezveni podsjetnik na historijsku postojanost srpskog nagona za dominacijom nad svojim susjedom i na veliku raznolikost strategija, obrazloženja i planova koje su srpski lideri za to koristili. Zahvaljujući iscrpnom istraživanju koje je uloženo u rukopis i zalaganju za empirijsku strogost, rad profesora Bećirovića zaslužuje pažljivo čitanje čak i onih koji poriču sveprisutnost srpskih ekspanzionističkih ambicija.“

Izdavač knjige je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.


Izvor:

https://historiografija.ba/article.php?id=700


Odgovori