Predstavljena knjiga Ivice Miškulina “Usta širom zatvorena”

U četvrtak, 7. 10. 2021. predstavljena je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu knjiga “Usta širom zatvorena” izv. prof. dr. sc. Ivice Miškulina s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Knjigu su uz autora predstavili urednik knjige Stjepan Bekavac i dr. sc. Jakov Žižić, predavač s Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Na početku predstavljanja u ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta obratio se prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor, čestitavši autoru na njegovom ustrajnom radu u istraživanju delikta mišljenja u komunističkoj Hrvatskoj u razdoblju između 1980. i 1990. godine. 

Samo predstavljanje knjige je po želji autora bilo koncipirano kao dijalog urednika, autora i recenzenta. Teme koje su se tijekom razgovora navodile bile su problem slobode izražavanja i prava na slobodno izražavanje mišljenja u zadnjih 10 godina SRH i SFRJ 1980.-1981., presudna razlika između prava pojedinca kao najviše vrijednosti, pa onda i više vrijednosti od bilo kojeg oblika kolektivnih prava, delikt mišljenja i suvremeno doba i drugo. U dijalogu su izrečeni i konkretniji podaci o suđenjima, kaznama, sudbinama osuđenih osobo i njihovom progonu. 

Predstavljanju knjige prisustvovali su Vladimir Šeks, državni tajnik u Ministarstvu kulture dr. sc. Ivica Poljičak, prorektori s Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić i izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, pročelnik Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, profesori i studenti s Odjela za povijest kao znanstvenici s drugih institucija, suradnici i prijatelji autora i Sveučilišta. 

Knjiga je izdala izdavačka kuća AGM.


Izvor i dodatne informacije:


Odgovori