Znanstveni skup “Salona između Sredozemlja i Panonije”

U sklopu proslave dvjestote godišnjice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu i dvjestote godišnjice od početka sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni, Hrvatsko arheološko društvo i Arheološki muzej u Splitu organiziraju godišnji znanstveni skup Hrvatskog arheološkog društva u Solinu. Tema skupa je “Salona i njen teritorij u antici i u srednjem vijeku“. Skup će se održati od 11. do 15.10. 2021.

Na skupu će biti rasvijetljena uloga glavnoga grada provincije Dalmacije, kao glavnog administrativnog, trgovačkog i političkog središta, koji je povezivao civilizacije nastale na obalama Sredozemnog mora i one u unutrašnjosti Europe. Utjecaji su išli u oba pravca pa se tako očekuju i rasprave kojima se dokazuju utjecaji civilizacija sa sjevernih dijelova kontinenta na život u Saloni i srednjoj Dalmaciji.

Salona je, kao nekadašnji, glavni grad rimske provincije Dalmacije, najveći antički arheološki lokalitet, ali je, ujedno i jedan od najvažnijih srednovjekovnih lokaliteta u  Republici Hrvatskoj. Uz istočne bedeme grada pronađeni su ostatci vladarskih benediktinskih samostana, mauzoleja hrvatskih vladara i krunidbene bazilike kralja Zvonimira. Stoga će dio skupa biti posvećen i ovom važanom razdoblju za nacionalnu povijest.

Skup će u potpunosti biti održan u Solinu, u hotelima koji imaju uvjete za smještaj svih sudionika i konferencijsku dvoranu. U sklopu skupa predviđeno je održavanje Svečane akademije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, postavljanje triju izložbi u Splitu i Solinu te izleti na Klis s posjetom tvrđavi, starokršćanskom lokalitetu Klapavice, zatim lokalitetu Rižinice, Gospinom otoku, te posjet park šumi Marjan i sakralnim obektima koji se nalaze na njemu.

Program znanstvenog skupa:

http://www.hrvatskoarheoloskodrustvo.hr/skupovi.html


Dani hrvatske arheologije u Splitu i Solinu

U povodu obilježavanja dvjestote obljetnice osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu (1820. – 2020.) i dvjestote obljetnice sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni (1821. – 2021.) Arheološki muzej u Splitu i Hrvatsko arheološko društvo organiziraju Dane hrvatske arheologije u Splitu i Solinu od 11. do 15. listopada 2021. godine.

Program:

11. listopada 2021.

Sjednica

Sjednica Središnjeg odbora Hrvatskog arheološkog društva

Hotel Salona Palace, Solin

12. – 15. listopada 2021.

Znanstveni skup

Salona između Sredozemlja i Panonije

Organizatori: Hrvatsko arheološko društvo i Arheološki muzej u Splitu

Hotel Salona Palace, Solin

12. listopada 2021. u 20 h

Izložba

Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa

Autori: Jelena Jovanović, Boris Čargo i Maja Bonačić Mandinić

Arheološki muzej u Splitu

13. listopada 2021. u 21 h

Izložba

U temeljima hrvatske arheologije

Autor: Arsen Duplančić

Dom kulture Zvonimir, Solin

14. listopada 2021. u 11 – 13 h

Okrugli stol

Budućnost Salone

Hotel Salona Palace, Solin

15. listopada 2021. u 11 h

Izložba

Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića

Autori: Martina Dubolnić Glavan i Robert Maršić

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Više:

  • Znanstveni skup Salona između Sredozemlja i Panonije
  • Hotel ‘Salona Palace’ u Solinu od 12. do 15. listopada 2021.
  • Organizatori: Hrvatsko arheološko društvo i Arheološki muzej u Splitu

Hrvatsko arheološko društvo i Arheološki muzej u Splitu organizatori su znanstvenog skupa pod nazivom Salona između Sredozemlja i Panonije. Skupom se obilježava 200 obljetnica od osnutka Arheološkog muzeja u Splitu i 200-ta obljetnica početka sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni. Na skupu će sudjelovati oko 200 arheologa, povjesničara umjetnosti i povjesničara, s 50 predavanja.

Najveći dio predavanja posvećen je novijim arheološkim istraživanjima u Saloni ali i lokalitetima sa šireg solinskog, sinjskog, imotskog i dubrovačkog područja te s istraživanja na otocima Braču, Hvaru, Visu, Biševu i Korčuli te u Podunavlju.

U sklopu znanstvenog skupa Arheološki muzej u Splitu postavlja dvije izložbe: Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visai U temeljima hrvatske arheologije,  a treću Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima prof. dr. don Luke Jelića u suradnji s Arheološkim muzejom u Zadru, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Zavodom za povijesne znanosti u Zadru i Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Sve izložbe posvećene su radu Arheološkog muzeja u Splitu kroz različita razdoblja njegovog djelovanja i na različitom prostoru.

14. listopada će biti održan i Okrugli stol pod nazivom Budućnost Salone, a sudjeluju: gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević, predsjednica Turističke zajednice grada Solina Jelena Stupalo, Načelnica sektora za konzervatorske odjele i inspekciju dr. sc. Tatjana Lolić, Glavni konzervator mr.sc. Zoran Wiewegh, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu dr. sc. Radoslav Bužančić, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva dr. sc. Jacqueline Balen, pročelnica Odsjeka za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu dr. sc. doc. Miona Miliša, predstavnici privatnih arheoloških firmi Anita Penović i Vedran Katavić te ravnatelji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika dr.sc. Miroslav Katić, Muzeja grada Kaštela Ivan Šuta i Arheološkog muzeja u Splitu dr. sc. Ante Jurčević.


Izvor i dodatne informacije:

https://www.mdc.hr/


Odgovori