Razgovor “Istoričari bez svedoka” i autorsko vođenje kroz izložbu „Prometeji novog veka“

Kao prateći program izložbe „Prometeji novog veka“, inspirisane 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, u četvrtak, 7. oktobra, u 17 časova u bioskopskoj sali Muzeja Jugoslavije održava se razgovor Istoričari bez svedoka. Povod za diskusiju je knjiga Budimir Lončar. Od Preka do vrha svijeta, o jednom od najznačajnijih jugoslovenskih diplomata, čije je ime sinonim za politiku nesvrstanosti. U razgovoru učestvuju istoričari: Tvrtko Jakovina, autor knjige, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Vladimir Petrović, Institut za savremenu istoriju i Petar Žarković, Institut za filozofiju i društvenu teoriju. Moderatorka je istoričarka Jovana Nedeljković, kustoskinja Muzeja Jugoslavije, koautorka izložbe.

Knjiga Budimir Lončar. Od Preka do vrha svijeta, prema rečima autora, knjiga je o promenljivim ulogama jedne zemlje, ali i trajnoj ulozi pojedinca, odnosno istovremeno je reč o biografiji glavnog aktera i istoriji diplomatije jugoslovenske države. Nastala je kroz šesnaestogodišnje razgovore između autora i samog Lončara, ali i drugih učesnika koji su uticali kako na jugoslovenska, tako i na globalna, društvena i politička dešavanja tokom druge polovine 20. veka. Pored temeljnih intervjua, knjiga je zasnovana i na obimnim istraživanjima arhiva u nekadašnjim jugoslovenskim republikama i inostranstvu.

Tvrtko Jakovina je redovni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gde predaje svetsku istoriju 20. veka. Autor je niza radova o spoljnoj politici socijalističke Jugoslavije i jugoslovenskoj istoriji 20. veka. Napisao je knjige: Socijalizam na američkoj pšenici (2002), Američki komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945. – 1955. (2003), Treća strana Hladnog rata (2011), Trenuci katarze. Prijelomni događaji XX stoljeća (2013) iBudimir Lončar. Od Preka do vrha svijeta (2020).

Vladimir Petrović je viši naučni savetnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu i jedan od vodećih istoričara mlađe generacije koji se bave istorijom međunarodnih odnosa socijalističke Jugoslavije. Objavio je šezde­setak naučnih radova i studije Jugoslavija stupa na Bliski istok (2006) i Titova lična diplomatija (2010).Istražuje zločine počinjene tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije i pokušaje da se oni procesuiraju o čemu je objavio knjige The Emergence of Historical Forensic Expertise: Clio takes the Stand (2016) i Etničko čišćenje.Geneza koncepta (2019).

Petar Žarković je istraživač saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Bio je saradnik Tvrtka Jakovine tokom rada na knjizi. Polje Žarkovićevog naučnog interesovanja obuhvata političku i intelektualnu istoriju socijalističke Jugoslavije, Hladni rat i jugoslovensku spoljnu politiku. Njegov doktorat odnosi se na diplomatski i politički rad Marka Nikezića.

Ulaz je slobodan, a broj ljudi u publici je ograničen. Prisustvo programu je moguće uz pridržavanje aktuelnih epidemioloških mera.

U subotu 9. oktobra u 13 časova Tvrtko Jakovina biće gost na autorskom vođenju kroz izložbu „Prometeji novog veka“.


Izvori i dodatne informacije:


Odgovori