Young Shin, “Susret u Dubrovniku”

“Susret u Dubrovniku” roman je u kojem se isprepliće priča o slučajnom susretu dvoje ljudi u Dubrovniku s crticama iz novije i starije povijesti tog grada, ali i Hrvatske te okolnih zemalja. Protagonist Shin Jun-seon nekadašnji je haški tužitelj, a protagonistica Kwon Yu-ji povjesničarka umjetnosti u potrazi za ocem koji se uputio na svoje posljednje putovanje. Tijekom zajedničkog razgledavanja Dubrovnika, a potom i putovanja u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, odakle su stigle posljednje očeve razglednice, Jun-seon pripovijeda Yu-ji o povijesnim i političkim zbivanjima u regiji na temelju svojih saznanja i iskustava u Haagu.

Autor romana, Young Shin, nekadašnji je zastupnik u korejskom partamentu koji se prvo kroz profesionalnu karijeru, a zatim i česte posjete upoznao s Hrvatskom i njenom poviješću. Njegov roman prvi je korejski roman u kojemu Hrvatska nije samo pozadinska slike radnje. U Koreji je roman jako dobro primljen, postao je obvezna literatura za sve koji namjeravaju posjetiti Hrvatsku. 

Hrvatskim će čitateljima svakako biti zanimijiva nesvakidašnja istočnoazijska perspektiva koja će ih navesti na promišljanje vlastitih poimanja događaja i mjesta s kojima su donekle dobro upoznati, ali koja će im svratiti pažnju i na to kako se ti događaji i mjesta doživljavaju među pripadnicima jedne druge kulture. Istovremeno, osobne priče dvoje korejskih protagonista i njihov medusobni odnos daju uvid u neke aspekte korejske kulture.


Izvori:

https://mvinfo.hr/knjiga/14837/susret-u-dubrovniku


Odgovori