Predstavljanje priređene knjige Krunoslava Draganovića „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“ iz 1940. godine

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu će se 16. rujna 2021. u 19:30 održati predstavljanje knjige „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“, autora dr. Krunoslava Draganovića.

Na predstavljanju će se pozdravnim govorom obratiti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski, a potom će o knjizi govoriti dr Mirko Šimić, dr. Dubravko Turalija i mr Bojan Ivešić.

Podsjećamo, riječ je o habilitacijskoj studiji koju je Krunoslav Draganović izradio 1940. povodom natječaja na upražnjeno mjesto za docenta na katedri Crkvena povijest i druge pomoćne znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U prvom dijelu Draganovićeva studija obrađuje pitanje stanja i nazadovanja katoličkog elementa u BiH prije XVII. stoljeća, da bi na temelju objelodanjenih i nepoznatih izvora u drugom dijelu izradio kritički katalog župa. U trećem dijelu studije autor obrađuje nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini nakon Bečkoga rata ističući taj rat kao tragediju nakon koje se katolici nisu više nikada oporavili na bh. prostorima.


Izvor i dodatne informacije:

https://historiografija.ba/article.php?id=635

https://historiografija.ba/article.php?id=623


Odgovori