Razgovor o zborniku ‘Transformacija rada: narativi, prakse, režimi’

U suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku u parku ispred Bookse (Martićeva 14d) u Zagrebu održat će se 14.09.2021. u 18:00 razgovor o zborniku Transformacija rada: narativi, prakse, režimi (ur. Ozren Biti i Reana Senjković), koji je u svibnju ove godine izašao u sklopu institutske biblioteke Nova etnografija.

U razgovoru će, uz urednike zbornika, sudjelovati Tanja Petrović i Andrea Matošević.

Zbornik okuplja trinaest izvornih znanstvenih radova u kojima autori iz pravne, filozofske i kulturnoantropološke perspektive promišljaju pitanja (transformacije) rada i (ne)zaposlenosti ponajprije u Hrvatskoj, ali i nekim drugim zemljama srednjoistočne Europe, dajući značajan i inovativan pregled tekućih transformacija rada i diskursa o radu. Time zbornik pridonosi širim globalnim raspravama o deindustrijalizaciji i postindustrijskom društvu, a objavljeni tekstovi doprinos su i aktualiziranom interesu znanstvene zajednice za klasu i radne odnose u razdoblju državnog socijalizma i tijekom postsocijalističke transformacije. 

Također, dubinske studije slučaja u zborniku prilog su širim antropološkim diskusijama o tekućim transformacijama rada i subjektiviteta radnika, subjektiviteta mladih koji su tek došli na tržište rada, ali i subjektiviteta onih koji su izgubili posao i ne uspijevaju se ponovo zaposliti.

Tanja Petrović znanstvena je savjetnica na Institutu za studije kulture i sjećanja ZRC SAZU u Ljubljani. Objavila je niz radova iz područja antropologije post-socijalizma, studija sjećanja, studija roda, studija baštine i antropologije rada. Autorica je i urednica nekoliko knjiga.

Andrea Matošević izvanredni je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te jedan od osnivača Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pri istom Sveučilištu. Objavio je četrdesetak znanstvenih radova u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima radova, četiri autorske knjige te je suuredio dva zbornika radova.


Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.


Izvori:

https://booksa.hr/u-klubu/program/ostali-programi/razgovor-o-zborniku-transformacija-rada-narativi-prakse-rezimi


Odgovori