Julian Barnes, “Čovjek u crvenom kaputu”

Roman “Čovjek u crvenom kaputu” Juliana Barnesa vodi nas na raskošno, duhovito, zabavno putovanje Parizom u vrijeme Belle Époque, kroz neobičnu životnu priču jednog od začetnika moderne kirurgije, Samuela Pozzija.

U ljeto 1885. godine, tri Francuza stigla su u London da provedu nekoliko dana u „intelektualnom provodu“: princ, grof i jedan običan pučanin talijanskog imena. Vremenom je svatko od njih postao poznat, ali tko su zapravo oni bili tada i što je značio njihov kratki boravak u Engleskoj? U odgovoru na ta pitanja, Julijan

Barnes razmotava priču o njihovim životima koji se odigravaju na pozadini Belle Époque u Parizu. Naš vodič kroz taj svijet je Samuel Pozzi, liječnik visokog društva, slobodni mislilac i čovjek od znanosti s vrlo zamršenim privatnim životom koji pozira na jednom od najvećih portreta Johna Singera Sargenta. U toj živopisnoj galeriji likova (Henry James, Sarah Bernhardt, Oscar Wilde, Proust, James Whistler, i mnogi drugi), ne vidimo samo epohu glamura i užitka, već iznenađujuće i drugu stranu nasilja, predrasuda, političkog domorodstva – s više usporednosti s našim vremenom nego što uopće možemo zamisliti.

“Čovjek u crvenom kaputu” je istodobno svjež portret Belle Époque; razotkrivajući pogled na dugogodišnju razmjenu ideja između Britanije i Francuske; i na život muškarca koji je strastveno živio svoje vrijeme, a njegove su ideje i postignuća bile daleko ispred njegova doba.

Užitak za čitanje u svakom pogledu. Barnes piše elegantno i duhovito, istražuje i bira motive imaginacijom pisca i skepticizmom povjesničara, prebire originalne misli i dosjetke iz pisama, časopisa, novinskih paskvila… sve u svemu briljantno.
– Leo Damrosch, The New York Times Book Review

Ovo nije ni čista biografija ni povijest, već sveopći vrtlog skandala, umjetnosti, teorija i mode svog vremena…
– Parul Sehgal, The New York Times

Barnes je uvjerljivo najsvestraniji živući pisac… napisao je još jednu istinski inovativnu knjigu… njegova prijazna ironija ugodna nas draška.
– Richard M. Cho, Los Angeles Review of Books


Nakladnik: Opus Gradna

Prijevod: Tomislav Zagoda

 07/2021.

 212 str., meki uvez s klapnama


Julian Patrick Bames (Leicester, 19.1. 1946.) suvremeni je engleski pisac. Za roman “Osjećaj kraja” (The Sense of an Ending, 2011.) dobio je nagradu The Man Booker Prize, dok su mu tri ranija romana; “Flaubertova papiga” (Fauberts Parrot, 1984.), “Engleska, Engleska” (England, England, 1998.) i “Arthur i George” (Arthur & George, 2005.) bili u najužem izboru za tu najprestižniju književnu nagradu na svijetu. Objavio je nekoliko zbirki eseja i kratkih priča, a pod pseudonimom Dan Kavanagh pisao je krimiće.

Godine 1968. diplomirao je moderne jezike na Magdalen koledžu u Oxfordu, a potom je tri godine radio kao leksikograf na Oksfordskom rječniku engleskog jezika. Godine 1977. započeo je raditi kao kritičar i urednik književne rubrike u časopisima New Statesman i New Review. Od 1979. do 1986. pisao je TV kritiku, prvo za New Statesman, a zatim za londonski Observer.

Osim Bookera, za svoj je književni rad primio brojne druge nagrade i priznanja, od kojih svakako valja izdvojiti Somerset Maugham (Metroland, 1981.), Geoffrey Faber Memorial Prize (Fauberts Parrot, 1985.), Prix Femina Etranger (1986.) i E. M. Forster Award koju dodjeljuje Američka akademija i Institut za umjetnost i književnost (1986.).

Godine 1988. Barnes je proglašen vitezom, a potom časnikom (1995.) i zapovjednikom francuskog Reda umjetnosti i književnosti (2004). FVS fondacija dodijelila mu je 1993. Shakespeareovu nagradu, a 2004. osvojio je Austrijsku državnu nagradu za europsku književnost. Godine 2011. primio je Nagradu David Cohen za životno djelo.


Izvor:

https://mvinfo.hr/knjiga/14727/covjek-u-crvenom-kaputu


Iz medija:

https://www.vecernji.hr/kultura/raskosna-literarna-gozba-prepuna-erotike-nasilja-i-nevjerojatnih-ljudskih-sudbina-1514469


Odgovori