Izložba “Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju” u Pazinu

Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell’Istria u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Pazin i Udrugom prijatelja romske folklorne umjetnosti Romano organizirali su 25. kolovoza 2021. otvorenje izložbe Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju (Spomen dom – na platou Pučkog otvorenog učilišta Pazin).

Izložba Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju nastala je kao rezultat istraživanja plesova južnoslavenskih naroda i romskih zajednica, plesne etnologinje Elise Ivancich Dunin. Kroz fotografije, filmove, nošnje i druge predmete materijalne kulture izložba prikazuje godišnji romski blagdan skopskih Roma, “Erdelezi”, koji se slavi u proljeće u periodu od 2. do 9. svibnja, doba godine kojeg Romi nazivaju „nilaj“.

Javni aspekt blagdana naglašen je običajem dočekivanja dopreme janjaca u zajednicu, koji se kasnije obredno žrtvuju te svakodnevnom glazbom koja traje od izlaska sunca. Nekada se izvodila na zurlama i tapanima, dok je to u novije doba glasna glazba s radija. Zajedničko „khelibe“ (vrsta kola „ora“) nekada se plesalo na raskršćima, a u njemu je sudjelovala cijela zajednica. Vrhunac proslave je u sumrak posljednjeg dana (9. svibnja) i obilježen je gozbama, druženjem i plesanjem na javnim mjestima.


Promjene vezane uz proslavu ovog blagdana tijekom pet desetljeća na filmskoj vrpci i fotografijama bilježila je američka etnokoreologinja hrvatskog porijekla dr. sc. Elsie Ivancich Dunin čiji je rad predstavljen ovom izložbom.


Proslavu ovog blagdana Republika Makedonija je 2011. g., a nešto kasnije,  2017. g. i UNESCO proglasio zaštićenim kulturnim dobrom.


Izvori:

https://www.mdc.hr/

https://ipd-ssi.hr/

https://www.emi.hr/


Odgovori