Zašto doktorirati iz povijesti i geografije u Zadru?

Na Sveučilištu u Zadru već više od desetljeća djeluje Poslijediplomski doktorski studij „Jadran – poveznica među kontinentima“ čiji su osnivači Odjel za povijest i Odjel za  geografiju. Od sljedeće 2021./2022. akademske godine započinje  studiranje po izmijenjenom nastavnom programu.

Što su prednosti novog doktorskog programa?

Formirane su tematske cjeline zajedničke za povijesnu i geografsku znanost. Prema novom programu ponuđene su tri zajedničke tematske cjeline: Historijska geografija, Jadranski grad u vremenu i prostoru, Pomorstvo u prošlosti i sadašnjosti. Studij se može se objasniti preko primjera da doktorand izabere tematsku cjelinu o pomorstvu, tada će on slušati kroz tri semestra (u II., III. i IV. semestru) 6 predmeta koji interdisciplinarno proučavaju pomorsku problematiku: Povijest pomorstva na Mediteranu, Pomorska geografija Jadrana (R. Lončarić), Pomorstvo Mediterana u tranziciji – prijelaz s jedrenjaštva na parobrodarstvo (M. Bratanić), Suvremene transformacije jadranskih prometnih sustava (A. Pejdo), Obrazovanje pomoraca (S. Uglešić), Političko-geografska problematika Jadrana (B. Vukosav). Svi navedeni predavači posvetili su najznačajniji dio svog znanstvenog rada na navedenim temama i predstavljaju vrhunce znalce na tom području.

Za one studente koji žele slušati isključivo geografiju, njima preporučujemo tematsku cjelinu Fizička geografija Jadrana, a onima koji su više posvećeni suvremenoj povijesti preporučujemo tematsku cjelinu Ratovi i ideologije u suvremeno doba gdje, uz profesore sa Sveučilišta u Zadru, predaju i drugi istaknuti znanstvenici. Školarina za naš poslijediplomski studij je 5.000 kn po semestru i predstavlja jednu od najprihvatljivijih cijena na „tržištu“ doktorskih studija. Za navedenu cijenu dobivate metodološko vođenje uz tri metodološko-znanstvenoistraživačka kolegija, šest predmeta iz izabrane tematske cjeline i mentora koji vas vodi kroz vaš studij. Tijekom studija, organiziraju se izborni kolegiji i gostujuća  predavanja, a nastojat će se obnoviti terenska nastava koja je bila prekinuta uslijed COVID-a.

Više o natječajnom postupku na slijedećim poveznicama:

Odluka o raspisu natječaja / Natječaj za upis studenata / Skraćeni natječaj / Nastavni plan i program poslijediplomskog studija


Odgovori