Histoire pour la liberté: Konferencija “Povjesničari za mir” na XIII festivalu Krokodil

U nedjelju, 29. kolovoza od 18 sati u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu u okviru debatnog programa trinaestog izdanja festivala KROKODIL održat će se konferencija Povjesničari za mir u okviru projekta „Histoire pour la liberté“.

Projekt „Histoire pour la liberté nastao je nakon uspješne realizacije projekta „Tko je prvi počeo? – Povjesničari protiv revizionizma“, koji je okupio neke od najistaknutijih povjesničara postjugoslavenskog prostora s namjerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim historiografijama, a čiji je glavni rezultat deklaracija Obranimo povijest. Kroz obilježavanje događaja iz novije europske povijesti, poput ponovnog ujedinjenja Njemačke i demokratske tranzicije zemalja Srednje i Istočne Europe, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekt „Histoire pour la liberté“ za cilj ima poticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sjećanja, promoviranje mira i tolerancije te razmjenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istaknuo dinamičan karakter europskog pamćenja.

Nakon uspješnih programa realiziranih u okviru Kliofesta u Zagrebu i History Festa u Sarajevu, diskusija o važnosti multiperspektivne historiografije i participativne kulture sjećanja bit će nastavljena kroz konferenciju Povjesničari za mir na kojoj će sudionici razgovarati o odgovornosti historičara i nehistoričara za kreiranje historijskih narativa i politiku sjećanja.

Tokom treće festivalske večeri Festivala KROKODIL, koja će se održati u subotu, 28. kolovoza od 20 sati, na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, povjesničari Tvrtko Jakovina, Dubravka Stojanović, Ruža Fotiadis kao i povjesničar, publicist i pisac Dragan Markovina će u kratkom razgovoru prisutnu publiku upoznati s ciljevima, aktivnostima i dosadašnjim rezultatima projekta i najaviti konferenciju Povjesničari za mir.

U nedjelju, 29. kolovoza, s početkom u 19 sati u Jugoslovenskoj kinoteci sudionici konferencije Povjesničari za mir, Ivana Bodrožić, Igor Štiks, Semezdin Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Thomas Schad i Milivoj Bešlin, u dva će panela razgovarati o odgovornosti historičara i nehistoričara za kreiranje povijesnih narativa i politiku sjećanja. Razgovore će moderirati Dragan Markovina i Tvrtko Jakovina.

Debatne programe Festivala KROKODIL i panele konferencije Povjesničari za mir bit će moguće pratiti i putem prijenosa uživo na YouTube kanalu Krokodil Engaging Words.

Projekt Histoire pour la liberté financiran je u okviru programa Europa za građane Europske komisije, a realizira se u suradnji s Udruženjem za modernu historiju (Bosna i Hercegovina), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Humboldtovim sveučilištem (Njemačka).



Izvor i dodatne informacije:


Odgovori