Promocija knjige Matka Globačnika ”Izazov skepticizma: Utjecaj Humeove metafizike i moralne filozofije u Europi 18. stoljeća”


Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


 


Otvorena rasprava ”Izazov skepticizma” povodom promocije knjige Matka Globačnika ”Izazov skepticizma: Utjecaj Humeove metafizike i moralne filozofije u Europi 18. stoljeća”


 


Krug mladih urednika ”Filozofskih istraživanja” i Udruženje studenta filozofije Filozofskog fakulteta pozivaju sve zainteresirane na otvorenu raspravu ”Izazov skepticizma” povodom promocije knjige Matka Globačnika Izazov skepticizma: Utjecaj Humeove metafizike i moralne filozofije u Europi 18. stoljeća. Rasprava i promocija održat će se u srijedu, 14. prosinca 2016. godine, s početkom u 18:00 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu knjižnice Filozofskog fakulteta. Gosti promocije su: dr. sc. Ljudevit Fran Ježić, poslijedoktorand, Marko Kos, mag. phil., te Matko Globačnik, mag. phil.


 


U raspravi će se govoriti o širem tematskom spektru filozofije najvećega škotskoga prosvjetitelja Davida Humea. Analizirat će se njegov utjecaj na škotsko, francusko i njemačko prosvjetiteljstvo 18. stoljeća i razmatrati problemi koje je taj utjecaj otvorio i u tradiciji otvorene ostavio. Posebno će biti riječi o utjecaju na njemačkoga filozofa Immanuela Kanta, koga je, prema Kantovim vlastitim riječima, Hume »probudio iz dogmatičkoga drijemeža« i omogućio mu oblikovanje epohalnog filozofskog prevrata.


 


Gosti promocije su: dr. sc. Ljudevit Fran Ježić, poslijedoktorand na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Marko Kos, mag. phil., asistent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te Matko Globačnik, mag. phil., autor knjige.


 


Voditelji večeri su Ella Tafra i Luka Perušić, mag. phil., asistent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.


 


Izvori: http://www.ffzg.unizg.hr/




Odgovori