Ana Kolarić, “Periodika u feminističkoj učionici. Časopis “Ženski pokret” (1920–1938) i studije književnosti”

Fabrika knjiga, Beograd 2021, 222 str.


O autorki:

Ana Kolarić rođena je 1980. godine u Beogradu. Predaje na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bavi se feminističkom teorijom i kritikom, studijama kulture, te studijama periodike. U Fabrici knjiga objavila je 2017. studiju “Rod, modernost i emancipacija. Uredničke politike u časopisima ‘Žena’ (1911-1914) i ‘The Freewoman’ (1911–1912)”.


O knjizi:

“Jedan od ključnih uvida Ane Kolarić glasi – postavke koje su tokom 20-ih i 30-ih godina 20. veka bile artikulisane na stranicama ‘Ženskog pokreta’ svoju poznatiju teorijsku elaboraciju i svoje akademsko priznanje dobijaju tek u drugoj polovini 20. veka.”

Stanislava Barać

“Knjiga ‘Periodika u feminističkoj učionici’ je pionirski poduhvat u domaćoj feminističkoj pedagogiji i postavlja temelje za kreiranje budućih i unapređenje postojećih feminističkih učionica.”

Jelena Milinković

“Ova knjiga otkriva književni i idejni svet ‘Ženskog pokreta’ i kao zanimljiv i kao veoma aktuelan, a feminističku teoriju, kritiku i pedagogiju kao metode nezaobilazne u promišljanju i kreiranju boljeg, solidarnijeg i pravednijeg društva.”

Tanja Petrović


Izvor:

http://www.fabrikaknjiga.co.rs/periodika-u-feministickoj-ucionici-casopis-zenski-pokret-1920-1938-i-studije-knjizevnosti/


Odjeci:

https://www.historiografija.ba/article.php?id=483


Odgovori