Aleksandar V. Miletić, “Titov emisar Milovan Đilas”

Institut za noviju istoriju Srbije objavio je knjigu Aleksandra V. Miletića „Titov emisar Milovan Đilas. Diplomatsko-pregovaračke i spoljnopolitičke aktivnosti (1943-1953)“.


Nova monografija Aleksandra V. Miletića prati diplomatsko-pregovaračke i spoljnopolitičke aktivnosti jednog od najuticajnijih ljudi jugoslovenskog revolucionarnog pokreta i poslijeratne socijalističke Jugoslavije, Milovana Đilasa, u periodu od 1943. do 1953. godine. Događaji koje knjiga obuhvata su: Martovski pregovori između partizanskih i njemačkih okupacionih snaga 1943. godine, prva vojna misija NOVJ u SSSR-u 1944. godine, osnivački skup Informbiroa 1947. godine, sastanci jugoslovenskih delegacija kod Staljina uoči izbijanja jugoslovensko-sovjetskog sukoba 1948. godine, učešće jugoslovenskih delegacija na Četvrtom (Njujork, 1949) i Šestom (Pariz, 1951) zasjedanju GS OUN, tajni pregovori o pomoći u naoružanju u Londonu 1951. godine i učešće jugoslovenske partijske delegacije na prvoj Azijskoj socijalističkoj konferenciji u Rangunu (Burma) 1953. godine. Takođe, u knjizi je temeljno analiziran Đilasov teoretsko-politički rad i doprinos u oblikovanju nove jugoslovenske spoljnopolitičke orijentacije u dramatičnim i prelomnim godinama nakon Rezolucije Informbiroa, a prikazan je detaljno i njegov ideološki portret do 1948. godine.


O autoru:

Aleksandar V. Miletić (Aleksinac, 1982) je naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije. Objavio više od dvadeset naučnih radova i monografiju „Prelomna vremena. Milovan Đilas i zapadnoevropska socijalistička i socijaldemokratska levica 1950-1954“. Oblasti naučnog interesovanja: istorija spoljne politike i diplomatije socijalističke Jugoslavije i djelatnosti istorijskih ličnosti. Živi i radi u Beogradu.


Bez svake sumnje, naučno veoma utemeljeno i u tematskom i idejnom smislu vrlo inspirativno, kolega Miletić prati delatnost jedne istorijske ličnosti kroz jedan od svakako najturbulentnijih perioda istorije socijalističke jugoslovenske države, preplićući je sa markantnim istorijskim događajima i gradeći na taj način specifičan ugao posmatranja ovog važnog segmenta istorijske prošlosti. […] Širok opseg istraživačkih pitanja vezanih za spoljnopolitičku delatnost Milovana Đilasa su po našem mišljenju uspešno našla naučne odgovore u rukopisu kolege Miletića. Postavljajući pred sebe veoma zahtevan zadatak da istraži i objasni delatnost Đilasa u složenom, istorijski sadržajnom i prelomnom periodu istorije spoljne politike socijalističke Jugoslavije, autor je odgovorno i profesionalno pristupio problematici usko povezanoj sa najrazličitijim istorijskim događajima, koji i danas u naučnim krugovima neretko proizvode velike debate, polemike i neslaganja. […] Rezultati istraživanja kolege Miletića, koji su prezentovani u rukopisu koji je pred nama, nesumnjivo su odgovorili zadatku i na uspešan način opisali i objasnili ulogu Milovana Đilasa u diplomatko-pregovaračkim i spoljnopolitičkim događajima u kojima je on sam igrao važnu ulogu. U tom pogledu, na Đilasovom primeru, sagledana je i važnost uloge istorijskih ličnosti u delikatnim političkim zadacima.    

Iz recenzije akademika Ljubodraga Dimića


Sadržaj knjige:

https://www.inisbgd.co.rs/cir/vesti/34/2021/07/16/nova-knjiga-aleksandra-v_-miletica-titov-emisar-milovan-djilas.html


Izvori:

https://www.historiografija.ba/article.php?id=477

https://www.inisbgd.co.rs/lat/vesti/9/2021/07/16/nova-knjiga-aleksandra-v_-miletica-titov-emisar-milovan-dilas.html


Odgovori