Predstavljanje projekta digitalizacije „Glasnika županije požeške“ (1891.-1919.)

Gradski muzej Požega i Gradska knjižnica Požega pozivaju Vas na predstavljanje projekta digitalizacije najstarijih požeških novina koje su pod nazivom „Glasnik županije požeške“ izlazile u periodu od 1891. do 1919. godine.

Kako je tekao proces digitalizacije te kako i gdje pretraživati i pregledavati novine saznajte u Dvorani mudrosti Gradske knjižnice Požega u četvrtak 29.7.2021. u 19h.

„Glasnik županije požeške“

„Glasnik županije požeške“ požeški je tjednik koji je izlazio u periodu od 1891. do 1919. godine. To je bio list za pouku, gospodarstvo, društveni i javni život koji je svojim vijestima pokrivao područje cijele tadašnje Požeške županije. Posebno je puno vijesti vezanih za društveni i politički život grada, djelovanje pojedinih požeških društava, obljetnice i jubileje, probleme oko uređenja grada, cesta itd. Svojim načinom uređivanja i brojnim rubrikama Glasnik je bio primjer kasnijem požeškom tiskarstvu.

Novine su bile restaurirane u periodu od deset godina. Digitalizaciju je obavila tvrtka Point d.o.o. iz Varaždina kojoj se zahvaljujemo na stručnosti i uloženom trudu.

Novine su dostupne za pregledavanje i pretraživanje na slijedećem linku:

„Glasnik županije požeške“


Izvori:

https://www.gmp.hr/item/424-glasnik-zupanije-pozeske

https://www.facebook.com/muzej.pozega/

https://www.mdc.hr/


Odgovori