Fazileta Hafizović (prev. i prir.), “Popisi Pakračkog sandžaka 1565. i 1584.”

Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu objavila je 2021. godine knjigu “Popisi Pakračkog sandžaka 1565. i 1584.” koju je iz osmanskoturskog izvornika prevela i priredila Fazileta Hafizović.


Iz razdoblja osmanske vlasti nije se u vezi s našim područjem sačuvala ni izdaleka onolika količina diplomatičkih dokumenata različitih provenijencija kao iz srednjeg vijeka (vladarski, velikaški, županijski, gradski, crkveni, privatni dokumenti). No, osmanska je država za svoje vlasti u istočnom međurječju provela nekoliko detaljnih popisa poreznih obveza i obveznika po naseljima i bivšim naseljima (mezrama), ostavivši tako obilje vrlo pouzdanih i dragocjenih podataka o naseljima, njihovim žiteljima, gospodarskim aktivnostima i općenito kulturnoj i prirodnoj topografiji tadašnje Slavonije i Srijema. Nakon objavljivanja dvaju opširnih popisa za dva velika sandžaka u međurječju, Srijemski i Požeški, ostao je kao ključni deziderat sličan filološki pothvat i za treći sandžak u tom zemljopisnom okviru, onaj najzapadniji i prostorno najmanji – Pakrački. Objavljivanjem popisa toga sandžaka zaokružuje se podrobna slika naselja u krajevima od Ilove do Dunava u doba osmanske vladavine.

Pakrački je sandžak bio detaljno popisan dvaput, ili su se samo dva popisa sačuvala. Oba popisa – prvi iz 1565, a drugi iz 1584. – objavljuju se sada u ovoj knjizi u hrvatskom prijevodu. Prevela ih je prema istanbulskim rukopisima i bogato opremila egdotičko-filološkim, topografskim i drugim popratnim bilješkama Fazileta Hafizović, ugledna povjesničarka, osmanistica i orijentalistica koja je svoj radni vijek, od 1976. do 2018., provela na Orijentalnom institutu u Sarajevu. Posebno je velik doprinos dala istraživanju područja u kojem se povijest Osmanskog Carstva preklapa s poviješću hrvatskih krajeva, objavljujući izvornu građu i znanstvene radove ponajviše o povijesti dvaju sandžaka, Požeškoga i Kliškoga. U to istraživačko zanimanje za područja koja tvore sjeverni i zapadni obod osmanskoga Bosanskog pašaluka (ejaleta) sada se uklapa i izdanje deftera Pakračkog sandžaka. Nema sumnje da će izdanje ovih osmanskih vrela imati neprocjenjivu vrijednost za sva buduća istraživanja demografske, gospodarske, religijske, kao i drugih vidova povijesti Slavonije u ranom novom vijeku.


Autor: Fazileta Hafizović (prev. i prir.)

Broj stranica: 448

Godina izdanja: 2021.


Izvor i sadržaj:


Odgovori