Film „Luther“ – HRT3

23. studenoga na HRT3 u 20 sati, njemački film LUTHER

 

 

(Repriza u četvrtak, 24. studenog 2016. oko 15.30)

 

 

Biografska drama. Martin Luther (J. Fiennes) je mladi njemački redovnik i profesor Biblije na znamenitome sveučilištu u Wittenbergu. Poslije posjeta Rimu zgrožen je unosnom i amoralnom trgovinom oprostima, koja se razvila oko papinskoga trona. Svoj nauk vjere do kojega je, među inim, došao i duhovnim prosvjetljenjem u kuli wittenberškoga samostana, ispisao je u obliku glasovitih 95 teza koje je prema predaji 1517. pribio na vrata mjesne dvorske crkve. Budući da stječe sve više pristaša, Luther postaje trn u oku Rima koji ne dopušta raspravu o prirodi papine vlasti, svetim sakramentima, itd. Sukob kulminira Lutherovim izopćenjem 1521. godine. Njemački car Karlo V. (T. Liebrecht) šalje ga u progonstvo. Sklanja se na dvor saskoga kneza Friedricha III. Mudrog (P. Ustinov) i prevodi Bibliju na njemački čime odlučno utječe na stvaranje jedinstvenoga njemačkog jezika. Nastavlja predavati u Wittenbergu i ženi se bivšom redovnicom Katarinom von Bora (C. Cox) te dokraja života ne odustaje od svoga naučavanja koje je postalo temelj reformacije…

 

Luther  je raskošno producirana i dobro režirana priča o životu reformacijskoga prvaka Martina Luthera čijih je 95 teza pribijenih na vrata wittenberške dvorske crkve uzdrmalo papinski tron te postavilo temelje današnjega protestantizma. Precizan scenarij Camille Thomasson i Barta Gavigana slijedi sve glavne točke svećenikova života te oslikava život glavnih središta onodobne Europe, Rima i Njemačke.

 

Režija britanskoga redatelja Erica Tilla (To Catch a Killer, The Girl Next Door) je pregledna i dinamična u najboljoj maniri BBC-jeve škole. J. Fiennes je u svoje tumačenje Luthera unio potrebnu strast i energiju. U nizu zanimljivih epizoda posebno dojmljivu je ostvario Sir P. Ustinov kao saski knez Friedrich III.

 

 

Uloge:  Joseph Fiennes, Jonathan Firth, Alfred Molina, Claire Cox, Peter Ustinov, Bruno Ganz, Uwe Ochsenkneht

Scenarij:  Camille Thomasson i Bart Gavigan

Režija:  Eric Till

Godina proizvodnje:  2003.

 

Izvori:

 

http://hrtprikazuje.hrt.hr/359833/luther

 

http://raspored.hrt.hr/

 

 

Odgovori