Znanstveni skup “Židovska zajednica na tlu sjeverne Hrvatske”

Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju znanstveni skup Židovska zajednica na tlu sjeverne Hrvatske, u ponedjeljak 12. srpnja s početkom u 10 sati u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10 u Varaždinu.

Ponedjeljak, 12. srpnja

U 9 sati u Šetalištu Vatroslava Jagića otkrivanje spomen-ploče kao podsjetnika na tragičan događaj progona Židova u Varaždinu 1941. godine. Nakon prigodnih govora čelnika Grada Varaždina, Varaždinske županije te predstavnika Židovske općine bit će izveden kratak glazbeni program.

U 10 sati otvorenje znanstvenog skupa: Židovska zajednica na tlu sjeverne Hrvatske u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10. Organizatori skupa su Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin, a voditelji su: dr. sc. Vladimir Huzjan i Spomenka Težak, prof.

Dr. sc. Vladimir Huzjan: Varaždin 1941. godine

Spomenka Težak, prof.: Srpanj 1941. u Varaždinu

Barbara Markač-Despinić: Židovi – đaci i profesori u Varaždinskoj gimnaziji

Klara Macolić: Kultura ukopa u primjerima nadgrobnih spomenika Židovskog groblja u Varaždinu

Milivoj Dretar, prof.: Dva stoljeća židovstva u Ludbregu

Mirjam Despinić-Biškup: Politički, društveni i kulturni aspekti života Židova u Međimurju

Utorak, 13. srpnja

U 12 sati predavanje dr. sc. Borisa Jesiha: Pravednik Breskvar Varaždinski Slovenac u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10. Predavanje organiziraju Zavoda za znanstveni rad HHAZU u Varaždinu, Institut za narodnosna vprašanja u Ljubljani, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, Slovensko kulturno društvo Nagelj Varaždin i Gradski muzej Varaždin. Glazbeni program održat će Barbara Othman i Ruta Bobić. Pozdrav okupljenima održat će Barbara Antolić Vupora, a uvodno izlaganje dr. sc. Vladimir Huzjan.

U 18 sati Pučko otvoreno učilište Varaždin u Kinu Gaj prikazuje film Saulov sin

Srijeda, 14. srpnja

U 20 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu klavirska izvedba opere ”Dnevnik Anne Frank”

Četvrtak, 15. srpnja

U 11 sati otvorenje izložbe Židovi u Varaždinu – od rasnih do klasnih neprijatelja u organizaciji Državnog arhiva u Varaždinu na adresi Koprivnička 51.

U 18 sati Pučko otvoreno učilište Varaždin u Kinu Gaj prikazuje film Život je lijep

Petak, 16. srpnja

U 18 sati u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Varaždin Andreja Toljan održat će predavanje Kulturno nasljeđe pripadnika varaždinske židovske zajednice, predstavljeno na temelju djela iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Varaždin.

Potvrde dolaska potrebno najaviti na telefon 042/ 214 503 ili na e-mail adresu varazdin@hazu.hr


Izvor:


Odgovori