Međunarodna konferencija Ožiljci devedesetih

Scars: Reflections on Art and Society in Central-East Europe in the 1990s

Zagreb, 9. – 10. srpnja 2021.

Organizacija
Institut za povijest umjetnosti (Zagreb), Institut za suvremenu umjetnost (Zagreb)

Znanstveni odbor
Konstantin Akinsha, PhD, independent researcher and curator, USA/Ukraine
Michal Koleček, PhD, Faculty of Art and Design, Jan Evangelista Purkyně
University, Ústí nad Labem
Ljiljana Kolešnik, PhD, Institute of Art History, Zagreb
Ivana Mance, PhD, Institute of Art History, Zagreb
Ksenia Nouril, The Print Center in Philadelphia, Pennsylvania

Organizacijski odbor
Sanja Sekelj, Institute of Art History, Zagreb
Janka Vukmir, Institute for Contemporary Art, Zagreb
Jadranka Vinterhalter, Institute for Contemporary Art, Zagreb
Darko Šimičić, Tomislav Gotovac Institute, Zagreb
Ana Ćurić, Institute of Art History, Zagreb

Plenarna izlaganja
Konstantin Akinsha, Andreas Broeckmann

Izlagači/ce
John Blackwood, Sandra Bradvić, Miha Colner, Milena Dragićević-Šešić, Barbora Hájková, Bojan Ivanov, Jasna Jakšić, Kaja Kraner, Cristina Moraru, Christian Nae, Stella Pelše, Anne Pfautsch, Dijana Protić, Tihana Puc, Keiko Sei, Sanja Sekelj, Anya Smirnova, Darko Šimičić, Željka Tonković, Jadranka Vinterhalter


Cilj konferencije “Scars: Reflections on Art and Society in Central-East Europe in the 1990s”, u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti i Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu, jest potaknuti daljnji interes za istraživanje umjetničkog polja tijekom devedesetih godina te pokrenuti dijalog s istraživačima koji se bave umjetnošću slične ili usporedive kulturalne pozadine i političke povijesti.

Konferencija se bavi širokim spektrom različitih tema, koje sežu od izazova pri definiranju regije Srednjoistočne Europe i pratećih terminoloških problema, odnosima moći nakon pada Berlinskog zida, međuodnosima nacionalnog, internacionalnog i transnacionalnog društvenog i kulturalnog prostora u novonastalim zemljama, kao i samoorganizacijskim i samo-institucionalizirajućim praksama aktera u kulturnom polju. Uz propitivanje relacija između umjetnosti i političkog aktivizma, konferencija se također dotiče uloge novih mreža nastalih u devedesetima, poput Syndicate mailing liste ili mreže Soros centara za suvremenu umjetnost, kao i umjetničkih fenomena koji su se u tom desetljeću pojavili ili zadobili veću vidljivost, poput društveno angažirane umjetnosti, internetske umjetnosti ili javne umjetnosti. Uzimajući u obzir široki spektar tema i pristupa te karakterističnih prostornih perspektiva, nadamo se da će konferencija pružiti doprinos horizontalnoj interpretaciji umjetnosti regije, ali i da će služiti kao doprinos razumijevanju promjena u kulturalnom polju i njegovim relacijama sa širim društveno-političkim kontekstom u desetljećima koja su slijedila.

***
Konferencija se održava online. Za registraciju i ZOOM link pošaljite e-mail s imenom i prezimenom do srijede 7. srpnja 2021. godine na adresu ssekelj@ipu.hr. Konferencija će se moći pratiti i u izravnom prijenosu na Facebook stranicama Instituta za povijest umjetnosti i Instituta za suvremenu umjetnost.


Konferencija je organizirana u sklopu istraživačkog projekta “Povijest umjetničkih institucija u Hrvatskoj” (PU-IPU-2019-6) koji se provodi na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Konferencija je izvorno organizirana u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kao popratni program izložbe 90e: Ožiljci u sklopu projekta Rijeka2020: Europska prijestolnica kulture.

Konferenciju su financijski podržali Goethe Institut Zagreb, Grad Rijeka, Rijeka2020: Europska prijestolnica kulture.

Izvor: https://www.ipu.hr/article/hr/1093/oziljci-devedesetih

Odgovori