Izložba „Nin i novac: povijest kroz numizmatičke nalaze iz Nina od antike do novog vijeka“

Arheološki muzej Zadar ima čast pozvati vas na otvorenje izložbe „Nin i novac: povijest kroz numizmatičke nalaze iz Nina od antike do novog vijeka“ u četvrtak, 1. srpnja 2021. u 19 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Izložba „Nin i novac: povijest kroz numizmatičke nalaze iz Nina od antike do novog vijeka“ prva je samostalna izložba kustosa Arheološkog muzeja Zadar Vladimira Kusika.

Izložba uz pomoć jednog od najmanjih arheoloških nalaza publici prikazuje niz različitih tema iz prošlosti. Raznovrstan novac iz dugog vremenskog raspona pruža značajnu količinu informacija o brojnim aspektima ljudskog života i time nadilazi svoju primarnu ekonomsku funkciju. Novac pronađen na ninskom području svjedok je rimske duhovne i materijalne kulture, procvata gradova tijekom 13. i 14. stoljeća te duge vladavine Mletačke Republike istočnom obalom Jadrana. Osim povijesnih zbivanja koja su oblikovala područje ne samo sjeverne Dalmacije nego i zapadne i srednje Europe, kroz novac se obrađuju i posve lokalne teme, kao što je svakodnevni život dobrostojećeg Hrvata iz Nina u 9. stoljeću.

Izložbu prati dvojezični katalog i deplijan na engleskom jeziku koji u sažetom obliku donosi osnovne informacije o predmetima i vremenskim razdobljima zastupljenima na izložbi.

Izložba će biti otvorena do1. rujna 2021.


Izvor:

https://www.facebook.com/amzd.hr/


Odgovori