Promocija monografije ‘Eurokaz’ – 420 stranica bogate festivalske povijesti i kazališne estetike

Umjetnička organizacija Eurokaz će u četvrtak 24. lipnja, s početkom u 20 sati, na platou zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, promovirati svoju dugoiščekivanu monografiju “Eurokaz: Trošenje vremena“, koju urednički potpisuje Gordana Vnuk, utemeljiteljica Eurokaza te njegova dugogodišnja umjetnička ravnateljica.

U 420 stranica vizualno raskošne knjige nije utkana samo programska kronologija 27 festivalskih izdanja, već i različiti aspekti teorije, recepcije kao i kontroverze koje su, za današnje prilike u nevjerojatnom opsegu, pratile rađanje nove, a danas dominantne, kazališne estetike. „Monografija izbjegava svaku prigodničarsku ugođenost, nostalgični duktus, apologetiku i revanšizam; ona je kritički narativ o poznatom festivalu“, naglasila je Gordana Vnuk.

Da se podsjetimo: Eurokaz je bio međunarodni festival novog kazališta koji živi u kolektivnoj memoriji nekoliko generacija koje pamte uzbudljive, nekonvencionalne često i šokantne predstave, a koje su svojim estetički riskantnim pristupima politici, erotici, građanskom i teleološkom moralu svojedobno protresle ustajalo hrvatsko kazalište. 

Smatrao se jednim od najznačajnijih kulturnih i kulturoloških događaja u ovim prostorima, a u Europi i svijetu bio je prepoznat po autentičnosti selekcije i radikalno autorskom nemerkatilnom pristupu koji mu je priskrbio zavidnu međunarodnu reputaciju. 

Prvi puta je održan 1987. kao dio kulturnog programa Univerzijade, da bi prerastao u redovitu godišnju manifestaciju, a do 2013. na Eurokazu je gostovalo više od 300 kazališnih grupa i institucija iz cijelog svijeta, u najrazličitijim žanrovima, pristupima i organizacijskim modelima. Te se godine Eurokaz transformira u produkcijsku kuću koja je i danas aktivna i na tragu je estetičkih koncepcija utemeljenih festivalom.

Na promociji u MSU-u o knjizi će govoriti Nadežda Čaćinović, Velimir Visković, Božo Kovačević, Naima Balić, Igor Ružić i drugi.

Ulaz je, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, slobodan. 


Izvor:

https://mvinfo.hr/clanak/promocija-monografije-eurokaz-420-stranica-bogate-festivalske-povijesti-i-kazalisne-estetike


Odgovori