Emisija “Povijesne kontroverze”: Bosanski Ugri (1. dio)

U “Povijesnim kontroverzama” u četvrtak, 24. lipnja 2021. u 14.30 sati na Trećem programu Hrvatskog radija o školovanju mladih franjevačkih klerika s prostora provincije Bosne Srebrne govori Rudolf Barišić.


HRT – HR3 24.06.2021. 14:30 – 15:15

Povijesne kontroverze

Nije nikakva tajna da se povijest prostora današnje Bosne i Hercegovine velikim dijelom isprepleće s povijesnim narativom hrvatske povijesti. Čak i u vrijeme osmanske vlasti nad prostorom današnje Bosne i Hercegovine svakodnevni život, politički razvoj s obije strane granice uvelike su međusobno utjecali jedno na drugo. U 18. stoljeću sa slabljenjem i uzmicanjem Osmanskog Carstva, Bosna dobiva posebno mjesto u političkim planovima širenja Habsburške Monarhije, što će imati i svoj logičan aneksijski dočetak početkom 20. stoljeća. U pogledu provedbe tih planova Monarhija se oslanjala na razne pro-habsburški orijentirane čimbenike na prostorima Bosne, a zanimljivo mjesto u tom mozaiku dobili su bosanski Franjevci.

S druge strane, zbog izostanka sustava dostatnog vjerskog i drugog školovanja na prostorima osmanske Bosne, mladi klerici školovali su se izvan svoje provincije, uglavnom na prostoru Habsburške Monarhije. Tijekom tog školovanja, a i po povratku u domovinu mladi Franjevci nailazili su na različite probleme. Stoga, danas u Povijesnim kontroverzama razgovaramo o školovanju mladih franjevačkih klerika s prostora provincije Bosne Srebrne, a naš sugovornik je dr. sc. Rudolf Barišić iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.


https://radio.hrt.hr/emisija/povijesne-kontroverze/1174/

http://raspored.hrt.hr/


Odgovori