Alenka Mirković-Nađ, „Glasom protiv topova“

Podsjećamo na sugestivnu knjigu Alenke Mirković-Nađ 91,6 MHz: glasom protiv topova (1997) / Glasom protiv topova: mala ratna kronika (2011) za koju mnogi drže da je „najbolja knjiga memoarske literature o Domovinskom ratu u Hrvatskoj“ i „najdojmljivija o vukovarskoj temi“.

91,6 MHz: glasom protiv topova

Alenka Mirković

ALGORITAM

Roman 91,6 Mhz glasom protiv topova istinita je priča o nekoliko mjeseci prije i za vrijeme opsade Vukovara viđenih očima novinarke Radio-Vukovara Alenke Mirković.

Iako od samog početka od mirnog nedjeljnog posljepodneva prekinutog mitingaškim ludilom do grozničave trke preko miniranih kukuruzišta znamo mjesto i vrijeme zločina, ime žrtve i lice ubojice. Napetost koju generira ova priča snažnija je od bilo koje izmišljene, njen naboj jači je od strujnog udara gole žice pod naponom, a svaka uspomena koju budi bolnija je od žive rane

Napisan pet godina nakon stvarnog događaja ispripovijedan jasnim i preciznim iskazom ratnog izvjestitelja, prošaran neuništivim šarmom mlade žene zahvaćene ratnim vihorom i prožet detaljima sudbina vukovarskih branitelja ovaj roman funkcionira i kao osobna ispovjest i kao kronika ekipe Radio Vukovara, no više od svega to je izvorni hrvatski ratni roman kakvog do sad još nismo imali. To je i osnovni razlog zašto je ovo djelo Alenke Mirković prvo pojavljivanje hrvatskog pisca u nakladi Algoritma. Vizualni ugođaj naslovnici dao je Vanja Garaj obradivši jednu od rijetkih fotografija Siniše Glavaševića iz podrumskog radija

Svi događaji opisani u ovoj knjizi doista su se zbili, svi likovi su istiniti, nijedno ime nije promijenjeno da bi zaštitilo bilo koga – žrtvama ta zaštita sada više nije potrebna, a krivcima je ne treba dati.

GLASOM PROTIV TOPOVA – Mala ratna kronika

Alenka Mirković

JESENSKI I TURK

http://www.jesenski-turk.hr/

Petnaest godina nakon prvog izdanja i dvadeset godina nakon pada grada Vukovara, glas Alenke Mirković opet je među nama. Glas koji nas je tri strašna mjeseca, zajedno s glasom Siniše Glavaševića i drugih izvjestitelja Hrvatskog radio Vukovara, obavještavao o najvećoj hrvatskoj ratnoj tragediji.

S novim podnaslovom i naoružana ubojitim pogovorom koji otkriva upravo nevjerojatne postupke vlasti i medija u godinama koje su slijedile, Alenkina knjiga bit će jednako briljantno štivo i za novi naraštaj čitatelja. Njezino je pero puno duha, a kao i svaki tekst sazdan na poštenju – prolazi sve ispite vremena. 

“Najbolje o Domovinskom ratu napisali su ljudi koji sebe ne smatraju piscima ili se takvima nisu smatrali kada su to činili. Meni je najdojmljivija o vukovarskoj temi knjiga Glasom protiv topova Alenke Mirković. I to zato što u njoj nema nikakva pokušaja da se objasni politička situacija, da se zauzme strana, nego jednostavno govori o onome što je vidjela, o čemu može svjedočiti, i to je impresivno.”

(Pavao Pavličić)

“Roman koji snima svijet od gornjeg okvira buntovnog ososbnosnog sna na početku povijesne buke, do zemunica i njihova mitskog i retrokolektivnog donjeg okvira. Naime, jedan od rjeđih ratnih romana…koji je i mainstreamovski dobio afirmativnu recepciju, smještajući se odmah u suvremenu hrvatsku književnost…”

(Goran Rem)