Predavanje „Filmski Vukovar – između propagande i mitologije“


Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu


 


U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u petak, 18. studenoga 2016. godine, u 12 sati, u čitaonici Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu održat će se predavanje Filmski Vukovar – između propagande i mitologije povjesničara filma Danijela Rafaelića.


 


Nazočnima će se na početku predavanja pozdravnim govorom obratiti Tomica Vrbanc, voditelj Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu.


 


Stradanje ovoga grada kojega se sjećamo i odajemo počast njegovim žrtvama svake godine 18. studenoga, tema je brojnih umjetničkih ostvarenja – književnih, kazališnih, pa tako i filmskih. Inicijalni korpus filmova nastaje neposredno tijekom rata, dok oni kasniji filmovi pokušavaju razaranje grada čak i holivudizirati. Kako svaka kolektivna priča treba junaka, oni filmski često i sami balansiraju na tankoj liniji domoljublja, nacionalizma, propagande i mitologizacije. No, nije samo hrvatska strana stvarala filmove koji tematiziraju, kako se to često, iako posve neprikladno, medijski navodilo – hrvatski Staljingrad. Srpska kinematografija u nekoliko navrata portretira Vukovar, a nekoliko zanimljivih filmskih pokušaja stvoreno je i u sklopu tzv. holivudske filmske industrije. Izlaganje će pokazati kako ovi filmovi prikazuju Vukovar, koje su narativne smjernice preuzete iz kojih kinematografskih obrazaca i zbog čega je uopće iznimno teško (uspješno) prenijeti vukovarsku ratnu priču na filmsko platno.


 


Izvor: http://www.nsk.hr/predavanje-filmski-vukovar-izmedu-propagande-i-mitologije/




Odgovori