Predstavljanje knjige Irvina Lukežića “Fijumani. Kolektiv u urbanom krajoliku”

Muzej grada Rijeke objavio je pod konac prošle godine knjigu vrsnog poznavatelja riječkih baštinskih tema, ujedno jednog od najproduktivnijih istraživača riječke kulturne povijesti, Irvina Lukežića. Knjiga je posvećena uvijek intrigantnom pitanju fijumanstva. Knjiga Fijumani, s podnaslovom Kolektiv u urbanom krajoliku, upućuje kako se fenomen fijumanstva pojavio zahvaljujući Rijeci kao velikome kolektivnom naslijeđu raznovrsnih naroda i kultura. Ta činjenica ujedno nudi priliku za primjenu nove optike u traženju smisla povijesnih događaja.


Propitujući ključne odrednice formule koja je uobličila grad, Lukežić je knjigu podijelio na . deset poglavlja. To su: Grad kao teatar, Kvarnerski zaljev, Kultura 19. stoljeća, Tradicija multikulturalnosti, Rađanje modernoga građanstva, Grad osobenjaka, U znaku Merkura, Pogled na grad, Mitelleuropeizam, Kazališna tradicija i Društveni život. Odjeljci s prilozima, autorovim pojašnjenjem vlastitoga viđenja kulture i odabranih citata pružaju dodatna objašnjenja tematske okosnice izdanja.


Lukežić u tako postavljenim okvirima donosi i zaključke o riječkom fijumanstvu. Rijeka je u njegovoj perspektivi davno već bila zajednica kakva bi Europa jednom tek mogla postati, bude li se razvijala u duhu raznolikosti i otvorenosti. Rijeka je unikatno povijesno iskustvo, praktično oživotvorenje utopijske mogućnosti multikulturalnosti i multilingvizma. Jedinstven riječki duh tolerancije tijekom povijesti nije bilo lako stvoriti niti ga razvijati. Tolerancija je bila conditio sine qua non riječkoga građanskog društva, svjetonazora i kulturne svijesti koju je ugrađivalo u lokalnu tradiciju. Bez poznavanja sebe, drži Lukežić, teško ćemo razumjeti  vlastito mjesto u suvremenim konstelacijama odnosa, pa i graditi sebe na temeljima tako vrijednoga zajedničkog duhovnog imetka..

Knjiga je otisnuta je kao deveto izdanje u Maloj biblioteci Muzeja grada Rijeke.

Knjigu će se predstaviti u Muzeju grada Rijeke (zgrada Kockica na Trgu R. Zanelle 1/1), u četvrtak, 10. lipnja, s početkom u 19 sati.


U predstavljanju sudjeluju: profesorica Filozofskog fakulteta u Rijeci Petra Žagar-Šoštarić, ravnatelj Muzeja grada Ervin Dubrović i autor knjige Irvin Lukežić.


Izvor: https://www.mdc.hr/


Odgovori