Osnovano Hrvatsko društvo za bizantske studije

Hrvatsko društvo za bizantske studije je udruga građana osnovana radi promicanja, proučavanja i istraživanja u znanstvenoj disciplini bizantskih studija. Temeljne su zadaće Društva da, prvo, potiče proučavanje i istraživanje u znanstvenim disciplinama pripadnim bizantskim studijima, u vremenskom rasponu od kasne antike do postbizantskog razdoblja, s posebnim osvrtom na prisutnost bizantske kulture i civilizacije na hrvatskim prostorima (adriobizantizam, latinski bizantizam, slavenski bizantizam); drugo, da okuplja znanstvenike i druge zainteresirane osobe koje se bave bizantskim studijima i znanstvenim disciplinama koje proučavaju bizantsku kulturu i civilizaciju.

            Inicijativa se oslanja na činjenicu da u Hrvatskoj postoji veći broj stručnjaka koji se u svom znanstvenoistraživačkom radu dotiču kasnoantičkih i bizantskih studija, no dosad nije bilo nastojanja da se takva istraživanja usustave i steknu institucionalni okvir. Premda se bizantologija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izravno izučava barem od 1902. godine (u okviru Katedre za staru povijest), takva su nastojanja pretežito ostala u prikrajku istraživačkog zanimanja, vezana uz interese i znanstveni put pojedinačnih istraživača. Raniji napori da se hrvatska bizantologija institucionalizira kao zasebno istraživačko polje u okviru bivše državne federacije (npr. I. jugoslavenska konferencija bizantologa, Zadar, 1990.), kao ni kasnije inicijative pojedinih stručnjaka 1990-ih i 2000-ih godina (naročito I. Goldsteina), nisu imali trajnijega učinka. Namjera je Hrvatskog društva za bizantske studije da svojim djelovanjem ispravi taj nedostatak. Na tom tragu skupina interdisciplinarnih istraživača sa splitskog i zagrebačkog sveučilišta formirala je Inicijativni odbor Hrvatskog društva za bizantske studije, u sastavu:

– doc. dr. sc. Ivan Basić (Filozofski fakultet, Split)

– izv. prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin (Filozofski fakultet, Zagreb)

– doc. dr. sc. Nikolina Maraković (Filozofski fakultet, Zagreb)

– prof. dr. sc. Marko Petrak (Pravni fakultet, Zagreb)

– doc. dr. sc. Tin Turković (Filozofski fakultet, Zagreb)

– doc. dr. sc. Trpimir Vedriš (Filozofski fakultet, Zagreb)

 

Osnivačka skupština Društva održana je 3. svibnja 2016. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje se nalazi i sjedište udruge. Na skupštini je donesena odluka o osnivanju Društva te njegov statut, izabrana su tijela udruge te donesene druge odluke potrebne za pravno valjano funkcioniranje Društva. Za predsjednika Društva izabran je izv. prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin, za zamjenika predsjednika doc. dr. sc. Ivan Basić, a za glavnog tajnika prof. dr. sc. Marko Petrak. Unosom u Registar udruga Republike Hrvatske u listopadu ove godine Društvo je steklo pravnu osobnost i službeno počelo djelovati.

Inicijatori i članovi Društva smatraju da je i više nego krajnje vrijeme za ovu inicijativu jer kasnoantičke i bizantske studije nisu još u hrvatskoj znanstvenoj i kulturnoj zajednici dobile pozornost kakvu zaslužuju. Njihovim unapređenjem Hrvatska bi se mogla znanstveno i kulturno bolje pozicionirati te postati prepoznatljivom i u međunarodnim razmjerima. Na tragu iskazanoga među temeljnim bismo zadaćama Društva istaknuli, osim stvaranja znanstvenoistraživačke baze sa stručnjacima usmjerenima na proučavanje kasnoantičkih i bizantskih tema u skladu s najnovijim znanstvenim trendovima, osmišljavanje i provođenje znanstvenih istraživanja te znanstveno-stručnih projekata iz bizantskih studija (samostalno i u suradnji s drugim institucijama), zatim objavljivanje komentiranih prijevoda bizantskih povijesnih izvora, uređivanje specijaliziranog časopisa te stvaranje međunarodnih veza i priređivanje međunarodnih skupova. Društvo od početka uspostavlja i razvija suradnju s drugim istovrsnim i sličnim asocijacijama i udrugama te drugim organizacijama u zemlji i inozemstvu. Putem svog Tajništva predstavlja hrvatski nacionalni komitet pri Međunarodnoj asocijaciji za bizantske studije (International Association of Byzantine Studies). Društvo u inozemnim relacijama djeluje i pod engleskim nazivom Croatian Society for Byzantine Studies, odnosno latinskim Consociatio Croatica studiorum Byzantinorum.

 

prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin

doc. dr. sc. Ivan Basić

Odgovori