Predstavljanje knjiga ‘Zrinski i Frankopani’ te ‘Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku’

U Narodnoj knjižnici Vrbovec izdavačka kuća Meridijani predstavlja svoje dvije knjige: „Zrinski i Frankopani: 100 godina od povratka u domovinu“ autora Dragutina Feletara, Hrvoja Petrića i Nevija Šetića te „Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijekuRanka Pavleša

Povod je obilježavanje 400. godine rođenja Petra Zrinskog, rođenog upravo u Vrbovcu, a govorit će akademik Dragutin Feletar, prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, doc. dr. sc. Petar Feletar, Ranko Pavleš i prof. Petra Somek, koja će voditi promociju. 

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak 7. lipnja 2021. u 19 sati, na adresi Trg Petra Zrinskog 7, Vrbovec.

O knjigama:

Zrinski i Frankopani“ najopsežnija je povijest Zrinskih i Frankopana izdana u Hrvatskoj u zadnjih stotinu godina, s više od 300 povijesnih i suvremenih fotografija.

Knjiga donosi povijest obaju plemićkih rodova od njihovih početaka (u 13. stoljeću) do zatora krajem 17. stoljeća. Naglasak u sadržaju knjige dat je na detaljnom opisu martirija Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bačkom Novigradu 1670./1671., zatim seljenju njihovih grobova u Bečkom Novigradu te osobito prijenosu njihovih zemaljskih ostataka potkraj travnja 1919. u zagrebačku katedralu, gdje su konačno našli smiraj u domovini.

Knjiga ”Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku” obrađuje povijesnu topografiju srednjovjekovnog Kalničkog kotara. Posebno je obrađen grad Križevci, a potom je opisan dugi niz posjeda, vlastelinstava i naselja. Na kraju autor piše o crkvama i kapelama, srednjovjekovnim cestama i kartama kasnog srednjeg i ranog novog vijeka na kojima je prikazan Kalnički kotar. 


Publika će moći kupiti knjige po popularnoj cijeni.


Izvor:

https://mvinfo.hr/clanak/predstavljanje-knjiga-zrinski-i-frankopani-te-krizevacki-kalnicki-i-vrbovecki-kraj-u-srednjem-vijeku


Odgovori