Međunarodni tjedan arhiva 2021.

Arhivistice i arhivisti, informacijski stručnjaci, stručnjaci iz srodnih zajednica, svi koji se arhivistike, arhivske službe ili arhivskih postupanja dotiču u nekome dijelu svojih profesionalnih zadataka, ali i oni koje za navedenu struku i djelatnost veže tek amaterski entuzijazam, 9. lipnja slave svoj dan: Međunarodni dan arhiva.

Međunarodno arhivsko vijeće (International Council on Archives), koje je formalni  začetnik međunarodnoga obilježavanja toga datuma, već nekoliko posljednjih godina sugerira da se događanja protegnu na cijeli tjedan, što su prihvatili i arhivisti u Hrvatskoj pa će se u koordinaciji Hrvatskoga arhivističkog društva, obilježavanje u arhivskim i srodnim ustanovama diljem zemlje ove godine odvijati tijekom cijelog tjedna od 7. do 11. lipnja.

Ovogodišnja tema jest Jačanje arhiva (Empowering Archives), u koju se primjereno uklopila nacionalna tema Digitalno naše svagdašnje.

Na pojmove digitalno i digitalizacija spotičemo se svakodnevno u poslovnom, privatnom, društvenom te medijskom okruženju. Arhivi u tome kontekstu nisu nikakva iznimka, po prirodi svoga posla, osiguravanjem čuvanja informacija te njihovog davanja na korištenje, upućeni su na ova područja. Navedeni koncepti već su dugo općeniti imperativ globalnoga društva, ali posebne su konotacije, smisao i težinu poprimili u vrijeme pandemije bolesti COVID-19.

Ove godine održat će se 42 programa u okviru djelatnosti 24 javne ustanove (arhivi, muzeji, znanstveni instituti, visokoškolske ustanove) te uz suradnju 4 pojedinačna samostalna autora. Predstavit će se različiti digitalni sadržaji nastali u kontekstu arhivske djelatnosti poput: digitaliziranih fondova i zbirki arhivskoga gradiva, virtualnih arhivskih radionica, predstavljanja programa i metoda pohrane te upravljanja digitalnim sadržajima, primjera korištenja digitaliziranoga gradiva na digitalnim platformama koje se sadržajno vezuju uz obljetnice značajnih događanja za cijelu Hrvatsku (npr. 30-a obljetnica proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 1991.; 50-a obljetnica Hrvatskoga proljeća 1971., 150-a obljetnica Rakovičke bune 1871., …) ili pak uz druga događanja važna za pojedine sredine.

Ministarstvo kulture i medija koje skrbi o arhivskoj djelatnosti i zaštiti arhivskog gradiva kao dijela ukupne kulturne baštine Republike Hrvatske, financijski je poduprlo manifestaciju i pripremljene programe.

Programska knjižica dostupna je na mrežnim stranicama Hrvatskog arhivističkog društva, a objave na društvenim mrežama pratite pod oznakama: #IAW2021 #EmpoweringArchives #MDA2021 #JacanjeArhiva #DigitalnoNaseSvagdasnje.


Izvor i dodatne informacije:

https://www.culturenet.hr/

https://www.had-info.hr/

http://www.arhiv.hr/hr-hr/


Odgovori