PRIOPĆENJE HRVATSKOG POLITOLOŠKOG DRUŠTVA POVODOM KOMENTARA PREDSJEDNIKA VLADE RH, ANDREJA PLENKOVIĆA, O PROF. DR. SC. DRAŽENU LALIĆU

Hrvatsko politološko društvo najoštrije osuđuje neargumentirane kritike koje je predsjednik Vlade R H, Andrej Plenković, uputio prof. dr. sc. Draženu Laliću i RTL televiziji. Riječ je ne samo o napadu na pojedinca koji je naš član, nego napadu na cjelokupnu politološku zajednicu, kao i na medije koji naša znanja koriste s cilj em informiranja javnosti.

U svojem je komentaru Andrej Plenković ustvrdio da „sad su (RTL, op. a.) angažirali Lalića, koje mu daju pare ne bi li dva dan a prije izbora gadio Filipovića na najgori mogući način. To nisu nepristrani mediji. To su plaćenici, zaduženi da gade jednu političku opciju … Mislim na analitičara koji dobiva novac da dođe komentirati i onda gadi kandida ta jedne opcije. Mislim na Lalića”.

Takav ničim argumentiran verbalni napad predsjednika Vlade RH na našeg člana i uglednog hrvatskog znanstvenika, bio je ne samo napad ad hominem – što ga samo po sebi diskvalificira – nego i napad na pravo izražavanja mišljenja i intelektualnu slobodu. Andrej Plenković, svojim je neprimjerenim činom ugrozio slobodu znanstvenog izražavanja i dodatno oslabio ionako slabu poziciju medija.

S obzirom na nesrazmjer moći, ovakav napad predsjednika Vlade na predstavnika znanstvene zajednice i angažiranog intelektualca, ima potencijal potaknuti osjećaj straha i nesigurnosti, kako među znanstvenicima, tako i među medijima. Ako angažirani intelektualci postanu redovite mete najmoćnijih ljudi u ovoj zajednici (a uz predsjednika Republike, predsjednik Vlade svakako je najmoćnija politička figura u državi), teško da možemo tvrditi da su u ovom društvu za štićene sloboda izražavanja, sloboda znanstvenoga djelovanja i sloboda medija – sve do jedne temeljne vrednote ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europskoj uniji.

Demokratski poredak karakterizira, između ostalog, i živa javna rasprava, mogućnost da građani, birači, stručna i opća javnost izraze svoja mišljenja, koja uključuju i kritički odnos prema vlasti. Andrej Plenković, svojim opetovanim i sve oštrijim istupima protiv medija i pojedinaca, samoinicijativno ili slijedeći uzor drugih političkih aktera, poput predsjednika Republike i nekih političkih stranaka, pretvara demokraciju u Hrvatskoj u njezinu suprotnost – društvo u kojem bi, valjda, građani trebali odgovarati nositeljima vlasti. Takvi, u svojoj krajnjoj biti, autokratski potezi dodatno unazađuju razinu političke kulture u Hrvatskoj.

Hrvatsko politološko društvo poziva sve, a pogotovo nositelje ključnih pozicija u državi te čelnike političkih stranaka, da neargumentirane kritike i napade prestanu koristiti kao dio svojeg političkog repertoara te da eventualne kritike koje primaju otklone radom za opće dobro i u korist cjelokupne političke zajednice.

U Zagrebu, 1. 6. 2021.

Izvršni odbor

Hrvatskog politološkog društva


Izvor:

http://www.politologija.hr/hr/clanak/priopcenje-hrvatskog-politoloskog-drustva-povodom-komentara-predsjednika-vlade-rh-andreja-plenkovica-o-prof.-dr.-sc.-drazenu-lalicu/390


Odgovori