Razgovor o zborniku ‘Devedesete’

U suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku i izdavačem Jesenski & Turk u parku ispred Bookse u Zagrebu održat će se 02.06.2021. u 20:00 razgovor o znanstvenom doprinosu, primjeni i generacijskoj perspektivi zbornika Devedesete. Kratki rezovi. U razgovoru će sudjelovati Iva Grubiša, asistentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Tomislav Ćališ, učitelj povijesti u O.Š. Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, Ozren Žunec, umirovljeni profesor i bivši predstojnik Katedre za vojnu sociologiju Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te urednici zbornika – Orlanda ObadPetar Bagarić, znanstveni suradnici na Institutu za etnologiju i folkloristiku. Razgovor će moderirati Agata Juniku, docentica na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Zbornik Devedesete. Kratki rezovi kroz deset studija i iz više društveno-humanističkih disciplina nudi analizu niza tema relevantnih za proučavanje te dekade. Od praćenja prijelaza u novi ekonomski i politički sustav, preko promjena u široko shvaćenom polju kulture, do prikaza odjeka devedesetih u kulturi sjećanja, ali i u nacionalnoj ekonomiji zbornik pruža tumačenja kaotičnog razdoblja u kojem je započet niz razvojnih putanja koje i danas obilježavaju hrvatsko društvo i svakodnevicu.

Razgovor će se osvrnuti na recepciju i doprinos okupljenih radova u kontekstu znanstvene produkcije o devedesetima te na mogućnosti primjene zbornika u nastavi. Zasebna tema razgovora bit će generacijska percepcija ove knjige koja je i sama, kako navodi jedna od recenzija, generacijski obojena. O zborniku će biti riječi iz triju perspektiva – od punokrvnih aktera dekade, preko onih kojima su devedesete bile formativno životno razdoblje, do mladih koji su u tom desetljeću rođeni.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.


Izvor: https://booksa.hr/u-klubu/program/ostali-programi/razgovor-o-zborniku-devedesete


Odgovori