Otvorenje izložbe “Putevima Revolucije” i projekcija serijala “Betonski spavači” u Splitu


Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje ZLATNA VRATA


 Dioklecijanova 7, Split


 


 Otvorenje izložbe: Putevima revolucije


 Ponedjeljak, 14/11/2016 u 19 sati, Loggia Centra


 Izložba ostaje otvorena do subote 19.11.2016


 


 Projekcija: BETONSKI SPAVAČI – dokumentarna serija, 4 epizode


 Ponedjeljak 14.11 u 20.00 h – epizode 1 i 2


 


 Epizoda 1: Socijalizam susreće kapitalizam, trajanje: 51 min


 Epizoda 2: Kratki susreti uz jadransku cestu, trajanje: 48 min


 


 Ponedjeljak 28.11 u 20.00 h – epizode 3 i 4


 


 Ulaz na sva događanja je slobodan!


 


Program organiziraju: Platforma 9.81, platforma NEPRIMJERENI SPOMENICI i Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje ZLATNA VRATA, u suradnji sa Savezom udruga Klubtura, HULAHOP produkcijom i HRT-om, u sklopu godišnjeg suradničkog programa Kad netko kaže


 



 


 PUTEVIMA REVOLUCIJE


 Izložba o memorijalnom turizmu u Jugoslaviji


 


 Spomenički lokaliteti NOB-a ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata postaju mjesta pohoda i komemoracija brojnih građana SFRJ, da bi do sredine 70-ih partizanske marševe, ekskurzije i izlete, naziva Putevima revolucije pohodilo oko 2 i pol milijuna građana. Do kraja desetljeća ovaj broj se penje na oko 4 milijuna posjetitelja godišnje, a spomenički lokaliteti NOB-a postaju dio turističke ponude SFRJ.


 


 Na primjerima spomeničkih lokaliteta s područja cijele bivše države, izložba Putevima revolucije problematizira kako se spomenici NOB-a uključuju u turističku ponudu te kako je ona artikulirana od sredine sedamdesetih do raspada SFRJ. Kako poimanje spomen obilježja NOB-a kao turističkog proizvoda utječe na mehanizme njihovog podizanja i upravljanja? Jesu li su ovi lokaliteti i danas dio turističke ponude? Pročitajte više na web i Facebook stranici platforme.


 


 Koncept izložbe: Lana Lovrenčić, Milan Rakita


 


 Izložba je nastala u okviru međunarodne platforme Neprimjereni spomenici i do sada gostovala u Zagrebu (Galerija Miroslav Kraljević, 2015.), Sarajevu (Historijski muzej BIH, 2015.), Kraljevu (Opština Kraljevo, 2015.), Nišu (Deli, 2016.), Šabcu (Dom JNA, 2016.), Ljubljani (Modernoj galeriji, 2016.), Beogradu (Muzeju istorije Jugoslavije, 2016.) i Čakovcu (Klub Prostor – Centar za mlade, 2016.).


 


Članovi platforme Neprimjereni spomenici su SF:ius – Socijalni rub: zanimljive neispričane priče (Zagreb), Grupa arhitekata (Beograd), Moderna galerija (Ljubljana), Historijski muzej BIH (Sarajevo), te KUD Anarhiv (Ljubljana) i Levičarski Pokret Solidarnost (Skoplje).


 


 Hrvatska turneja izložbe održava se u suradnji s Savezom udruga Klubtura / mrežom Clubture.


 


 Rad platforme podržali su: Balkan Arts and Culture Fund – BAC (COLABs), Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada Kultura Nova, Grad Zagreb-gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.


 


 


 


BETONSKI SPAVAČI


 Dokumentarna serija o modernističkoj arhitekturi i hedonizmu na razmeđu Istoka i Zapada


 


 Dokumentarna serija Betonski spavači gradi priču oko moderne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije, području jedinstvenom po brojnim napuštenim i ruševnim zgradama iz 20. Stoljeća, iznimne arhitektonske vrijednosti.


 


 U prve četiri epizode serija se bavi hrvatskom turističkom arhitekturom toga vremena, mjestima na kojima su se u vrijeme hladnog rata i blokovskog rivalstva mogli susresti građani istoka i zapada i u trenucima dokolice zaboraviti na podjele. Svaka epizoda dramatična je priča o proturječjima jugoslavenskog socijalističkog društva smještenog između istoka i zapada, demokracije i totalitarizma, prožetog utopijskom idejom da arhitektura može učiniti svijet boljim.


 


 Nakon promjene društvenog sistema, nova politika i novi vlasnički odnosi promijenili su ekonomski, socijalni i urbani pejzaž regije. S vremenom moderna arhitektura umjesto da je važan dio života društva postaje tek niz ruševina. Arhitekti fetišistički posjećuju uništene građevine. Predatorski investitori nadaju se brzoj zaradi, lokalne vlasti ubiranju komunalnih naknada, a konzervatorske institucije tromo se odnose prema modernoj baštini. U tom vrtlogu različitih interesa, izvorne zamisli arhitekata i društva koje je idealistički gradilo s mišlju o preobrazbi putem arhitekture odzvanjaju kao nostalgično sjećanje, ali i upozorenje.


 


 Objekti prikazani u seriji podsjetnik su na važnost brige o javnom interesu, racionalnom raspolaganju resursima i uvažavanju kulturnih dosega bliske povijesti.


 


 EKIPA


 Redatelj: Saša Ban


 Scenaristi: Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić


Producentice: Miljenka Čogelja, Dana Budisavljević


Snimatelj: Hrvoje Franjić


Montažer: Vanja Siruček


 Skladatelj: Nenad Kovačić


Produkcija: HULAHOP za HTV


 Godina proizvodnje: 2016


 


 


 


Program podržavaju:


 Savez udruga Klubtura / mreža Clubture


 Ministarstvo kulture Republike Hrvatske


 Balkan Arts and Culture Fund – BAC (COLABs)


 Zaklada Kultura Nova


 Grad Split


 Grad Zagreb – gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport


 Zaklada za razvoj civilnog društva


 


 


 Izvor:


 


http://inappropriatemonuments.org/hr/


 


https://www.facebook.com/Neprimjerenispomenici/




Odgovori