Izložba „Likovna baština obitelji Pejačević“ u Šopronu

Svečano otvorenje izložbe „Likovna baština obitelji Pejačević“

 

Soproni Múzeum

 

11.11.2016. / 31.12.2016.

 

Muzej likovnih umjetnosti

 

 

U Šopronu, jednom od najstarijih i najljepših gradova na sjeverozapadu Mađarske, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzej u Šopronu (Soproni Múzeum) organiziraju 11. studenoga 2016. godine svečano otvorenje izložbe „Likovna baština obitelji Pejačević“. Bit će to kruna u nizu gostovanja ove izložbe, koju je nakon osječke publike (otvorena u rujnu 2013.) do sada mogla vidjeti i publika u Zagrebu, Našicama, Virovitici, Vukovaru, Požegi, Đakovu i Dubrovniku. Segment izložbe, kroz faksimilne kopije, bio je prezentiran i na izložbi u Zavičajnom muzeju Ruma (u Republici Srbiji). Za ovu su izložbu njene autorice, dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak i prof. Silvija Lučevnjak, nagrađene s nekoliko važnih priznanja (Nagrada Osječko-baranjske županije, Nagrada Hrvatskog muzejskog društva i Nagrada „Radovan Ivančević“ Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske). Samo u prestižnom izložbenom prostoru Kneževog dvora u Dubrovniku izložbu je vidjelo više od 35.000 posjetitelja.

 

Na izložbi u Soproni Múzeum će biti prezentiran samo manji dio izvornoga postava izložbe iz Osijeka, no među 31 umjetninom nalaze se izuzetno reprezentativni radovi slikarstva nastalog u rasponu od 18. do 20. stoljeća te jedno kiparsko djelo. Radi se ponajviše o portretima članova obitelji Pejačević te nešto mrtvih priroda, pejsaža i genre-scena. Najviše je umjetnina iz našičke zbirke obitelji Pejačević, koja je ponajviše vezana uz povijest Šoprona. U tom su gradu Pejačevići od kraja 18. stoljeća imali svoje posjede i bili nezaobilazne osobe šopronskog kulturnog i društvenog života, sve do početka 20. stoljeća. Pri odabiru umjetnina birala su se i djela čiji su autori važni za mađarsku povijest umjetnosti (Engel József, Ligeti Antal, Than Mór, Györgyi Giergl Alajos, Kovács Mihály). Umjetnine će biti postavljene u izložbenom prostoru koji se nalazi u staroj gradskoj jezgri, koja je inače pod zaštitom UNESCO-a. Izložba će biti otvorena u nazočnosti ravnateljice Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, gđe Jasminke Mesarić, te kustosa izložbe, Jasminke Najcer Sabljak (Umjetnička akademija u Osijeku), Silvije Lučevnjak (Zavičajni muzej Našice) i Veress Ferenca (Soproni Múzeum).

 

Zanimljivo je istaknuti da će na izložbi u Šopronu organizacijski sudjelovati i članovi malobrojne, no utjecajne hrvatske manjine u tome gradu, koje okuplja Ogranak Matice hrvatske u Šopronu i Hrvatska manjinska samouprava Grada Šoprona, a u čijim se aktivnostima posebno ističe dr. Franjo Pajrić, jedan od najznačajnijih promotora kulture gradišćanskih Hrvata. Otvorenju će nazočiti i članovi Lions cluba „Mursa“ iz Osijeka, koji organizirano odlaze u Šopron na ovo događanje i koji će tijekom trodnevnog izleta posjetiti znamenitosti grada i okolice.

 

Kontakt:

Valentina Radoš

Kustos/Curator

Muzej likovnih umjetnosti

Europska avenija 9

31 000 Osijek

031 – 251 284

091 – 522 14 16

 

Izvori:

 

http://www.mdc.hr/

 

http://www.muzeum.sopron.hu/index.php/en/2013-04-27-11-01-32/hirek/856-a-pejacsevich-oeroekseg-sopronban

 

 

Odgovori