Marijan Šabić (ur.), “Donji Andrijevci – povijest i baština”

Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu i Općina Donji Andrijevci objavili su 2021. godine zbornik radova “Donji Andrijevci – povijest i baština” (416 str.) koji je uredio Marijan Šabić.


Sadržaj zbornika – PDF


Proslov

Ideju o zborniku u kojem bi bile obrađene različite teme iz povijesti Donjih Andrijevaca prvi sam put čuo od kolege Domagoja Zovka iz Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, u rujnu 2017. Negdje u to vrijeme istu je ideju izložio i predstojniku Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest Stanku Andriću, te načelniku Općine Donji Andrijevci Tomislavu Marijanoviću, koji su ubrzo pronašli zajednički jezik i okvirno se složili da će Općina i Podružnica zajednički krenuti u ovaj nakladnički projekt. I kolegij Podružnice prihvatio je ovu inicijativu i 28. prosinca 2017. mene imenovao administratorom budućeg zbornika. Osim istraživačima Podružnice, službeni poziv za suradnju uputio sam i određenom broju kulturnih, znanstvenih i znanstveno-nastavnih ustanova. Kako je vrijeme odmicalo javljalo nam se sve više potencijalnih suradnika – pored izvanrednih pandemijskih uvjeta i to je bio razlog zbog kojeg su se radovi na zborniku usporili pa nije, kako je prvotno planirano, objavljen tijekom 2020.

Nismo imali ambiciju zaokružiti spoznaju o povijesti Donjih Andrijevaca, nego smo nastojali okupiti respektabilnu ekipu suradnika koji će na temelju dostupne im građe, izvora i literature moći kompetentno i u širem kontekstu pisati o različitim aspektima povijesti, tradicije i kulture područja i okolice područja koje danas u administrativnom smislu pokriva ova općina. Autori u zborniku su različitih profesija i stručnih profila, od arheologa, povjesničara i arhivista do etnomuzikologa i liječnika, stoga se na razini cijele knjige nije moglo u potpunosti ujednačiti stil i koncepciju svakog pojedinog priloga. Neke teme nismo uspjeli obuhvatiti, primjerice povijest sporta ili pregled kronologije dragovoljnog vatrogastva u Donjim Andrijevcima, no to je samo pokazatelj da na ovakvim nakladničkim projektima treba nastojati i u budućnosti. U tom bi smislu zbornik »Donji Andrijevci – povijest i baština« mogao poslužiti kao paradigmatski model suradnje općina i gradova sa znanstvenim ustanovama društvenog i humanističkog usmjerenja, ne samo u Brodsko-posavskoj županiji.

U zborniku je na gotovo 650 autorskih kartica teksta objavljeno osamnaest priloga iz pera dvadeset i jedne autorice i autora. Svima njima od srca zahvaljujemo na marljivom i savjesnom radu na zajedničkom poslu koji u uvjetima pandemije nije bio lak, naročito onim suradnicima koje su k tomu pogodile i posljedice potresa. Posebnu zahvalnost dugujemo recenzenticama i recenzentima na dobronamjernim i korisnim ocjenama, primjedbama i ispravcima kojima su značajnu podigli razinu kvaliteta ove publikacije, te Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koje je financijski potpomoglo njeno objavljivanje.

Urednik


Izvor:


Odgovori