“Ponovno promišljanje spomenika u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi”

Fondacija „Hajnrih Bel“ iz Njemačke i Naučno-istraživački i obrazovni centar „Memorial“ iz Rusije organiziraju 18. 5. 2021. od 16:00 sati deseti historijski forum pod naslovom “Ponovno promišljanje spomenika u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi: Šta smo videli poslednjih 30 godina, a šta bismo želeli da vidimo?“.

Organizatori ističu kako nas sa komšijama iz istočne, centralne, i jugoistočne Evrope povezuju tri decenije prepune historijskih događaja, kojima se “Istok” repozicionirao nakon pada Sovjetskog Saveza i Jugoslavije – djelimično u atmosferi ponovnog oživljavanja i euforije zbog slobode, ali takođe i u krvi. Kako su se nove-stare države suočile sa prikazima svojih historija? Koje slike su ostale isklesane u kamenu, a koje su bile predmet napada? U čemu se ogledaju ikonografije junaštva i viktimizacije? Gdje je nasljeđe još uvijek ostalo vidljivo, a koji slojevi sjećanja su prekrili stare? U kakvom stanju je rasprava o spomenicima, i kakve spomenike želimo u budućnosti?

Komemorativne ploče, trijumfalni lukovi, natpisi – staromodni? Zašto su ovi elementi još uvijek predmet sve žustrijih debata, pa čak i svađa?

Ovogodišnji Historijski forum, koji će se i ove godine održati virtuelno zbog panedemije, daje platformu za ponovno promišljanje i diskusiju o kulturama i politikama sjećanja u posljednjih 30 godina u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, kao i o vidovima njihovog konkretnog otjelotvorenja u starim i novim spomenicima. Takođe namjeravamo i proučiti da li je moguć alternativni način bavljenja upitnim spomenicima.

Učestvuju:

• Aleida Asman, Univerzitet u Konstancu (em.)
• Irina Kaštalian, istorijska radionica “Leonid Levin”, Minsk
• Ivo Goldštajn, Univerzitet u Zagrebu
• Elene Kekelia, Univerzitet u Virdžiniji, Šarlotsvil, S.A.D.
i drugi.

Evropski historijski forum je zajednička inicijativa Fondacije „Hajnrih Bel“ i njenog partnera iz Rusije, Naučno-istraživačkog i obrazovnog centra „Memorial“, čiji cilj je omogućiti razmjenu uglavnom mladih historičarki i historičara, zaposlenih u muzejima, medijima i nevladinom organizacijama iz istočne, jugoistočne i zapadne Evrope. Na taj način promoviramo pan-Evropski diskurs o kulturama sjećanja i politike historije. Istovremeno, Forum se obraća svima koji kritički promišljaju historiju 20. stoljeća i nastavu te historije – u profesionalnom, honorarnom ili privatnom kapacitetu.

Forum se održava na njemačkom, ruskom, bosansko-srpsko-hrvatskom i engleskom jeziku uz obezbijeđen simultani prijevod.

Informacije: Nina Hape, Odsek za istočnu i jugoistočnu Evropu, Fondacija „Hajnrih Bel“, E-Mail: happe@boell.de, Telefon +49(0)30 285 34 – 384

Molimo da se registrujete preko našeg kalendara.

Preuzeto sa stranice Heinrich Boell.

Program foruma dostupan ovdje.


Izvor:

Historiografija.ba

https://www.historiografija.ba/article.php?id=474


Odgovori