Različita tumačenja Napoleona povodom 200. godišnjice smrti

“Povjesničari se spore o ostavštini Napoleona Bonapartea koji je modernizirao Francusku i pobijedio u nekim od najslavnijih bitaka u povijesti, ali s druge strane ozakonio subordinaciju žena i ponovno uveo ropstvo pošto ga je revolucija ukinula.” (HINA)

Dvjestogodišnjica Napoleonove smrti u sjeni pandemije i kontroverzi

https://www.hina.hr/vijest/10663595


Prošlo je 200 godina od smrti Napoleona, no pandemija kvari planove velike svečanosti

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/proslo-je-200-godina-od-smrti-napoleona-no-pandemija-kvari-planove-velike-svecanosti-15069862


Napoleon – heroj ili zločinac?

PARIZ, 3. svibnja 2021. (Hina/afp) – Povjesničari se spore o ostavštini Napoleona Bonapartea koji je modernizirao Francusku i pobijedio u nekim od najslavnijih bitaka u povijesti, ali s druge strane ozakonio subordinaciju žena i ponovno uveo ropstvo pošto ga je revolucija ukinula.

https://www.hina.hr/vijest/10663926


Neosporni vojni genij koji je modernizirao Francusku, uveo je jednakost za sve, ali ne i za žene

Uoči 5. svibnja, 200. godišnjice smrti Napoleona postavlja se pitanje je li čovjek koji je vladao Europom bio heroj ili zločinac.

Povjesničari se spore o ostavštini Napoleona Bonapartea koji je modernizirao Francusku i pobijedio u nekim od najslavnijih bitaka u povijesti, ali s druge strane ozakonio subordinaciju žena i ponovno uveo ropstvo pošto ga je revolucija ukinula.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/neosporni-vojni-genij-koji-je-modernizirao-francusku-uveo-je-jednakost-za-sve-ali-ne-i-za-zene-15069999


Je li slavni vojskovođa bio heroj ili mizogini zločinac?

Povjesničari se spore o ostavštini Napoleona Bonapartea koji je modernizirao Francusku i pobijedio u nekim od najslavnijih bitaka u povijesti, ali s druge strane ozakonio subordinaciju žena i ponovno uveo ropstvo pošto ga je revolucija ukinula.

https://www.vecernji.hr/kultura/je-li-slavni-vojskovoda-bio-heroj-ili-mizogini-zlocinac-1489362


Napoleon I. Bonaparte

https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=42926


Odgovori