Izložba “Frankopanski gradovi i utvrde s područja Primorsko-goranske županije na povijesnim fotografijama i razglednicama”

U sklopu programa obilježavanja 350. godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koji su smaknuti 1671. u Bečkom Novom Mjestu, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka danas je otvorio izložbu – u prostoru svoga atrija i virtualnu – Frankopanski gradovi i utvrde s područja Primorsko-goranske županije na povijesnim fotografijama i razglednicama.


Autorice izložbe su Tamara Mataija, Tea Perinčić, Antonella Vlaše i Margita Cvijetinović koja je pripremila i on-line postav dostupan na poveznici http://frankopani.ppmhp.hr/.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Frankopani (Frankapani) su kao jedna od najznačajnijih i najstarijih hrvatskih plemićkih obitelji ostavili  mnogobrojna svjedočanstva svojega djelovanja, pokretna i nepokretna kulturna dobra. Najvidljiviji su znak njihove vlasti mnogobrojni gradovi i utvrde koje su podigli. Zahvaljujući projektu “Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana”, u organizaciji Primorsko-goranske županije, povezujemo povijest dvadesetak dobro znanih mjesta, osobito na području otoka Krka, Vinodola i Gorskoga kotara uz tu slavnu obitelj, iako se može se reći kako gotovo da nema mjesta istočno od Rječine, južno od Kupe i zapadno od Cetine, a da na neki način ne govori o Frankopanima.

Vizualnom građom iz fundusa Muzeja – zemljopisnim kartama, nacrtima, knjigama, razglednicama, povijesnim fotografijama i grafikama kao jednim od najznačajnijih izvora u proučavanju ostataka nepokretne kulturne baštine koja osim kulturno-povijesnog i umjetničkog ima i nemjerljivo dokumentarno značenje – predstavljamo frankopanske posjede s područja Primorsko-goranske županije i podsjećamo na njihove mijene posljednjih stotinjak godina zabilježene objektivom fotoaparata i sačuvane u brojnim reprodukcijama.

Pozivamo vas da poštujući pravila zaštite od bolesti COVID-19 posjetite našu izložbu u Muzeju, ali i virtualno, na poveznici http://frankopani.ppmhp.hr/ i vidite kako su nekad izgledali gradovi u kojima živimo te koliko je i kako vrijeme na njih utjecalo.


Izvori i dodatne informacije:

https://www.facebook.com/ppmhp/


Odgovori