Predavanje Dinka Župana „Pitka povijest svijeta“

U četvrtak, 29. travnja 2021., s početkom u 18.00 sati održat će se sedmo predavanje u sklopu 9. ciklusa Otvorenog četvrtka Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeka. Riječ je o predavanju dr. sc. Dinka Župana „Pitka povijest svijeta“.

Dinko Župan (1970.) viši je znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest – Podružnica Slavonski Brod, gdje je zaposlen od 1998. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju i povijest 1997. godine. Na istom je fakultetu 2002. godine magistrirao te doktorirao 2006. s radom Obrazovanje žena u Banskoj Hrvatskoj 1868-1918. Glavna su područja njegova znanstvenog rada povijest školstva, povijest okoliša i kulturna povijest od kraja 18. do početka 20. stoljeća.

U predavanju koje će održati u sklopu programa Otvorenog četvrtka Župan će, na osnovi istraživanja Fernanda Braudela (Strukture svakidašnjice) te modela koji je postavio Tom Standage (Povijest svijeta u šest čaša), prikazati kako dijelovi svjetske povijesti mogu biti ispričani i kroz zastupljenost određenih pića (pivo, vino, žestoka pića, kava, čaj, Coca-Cola i voda) u pojedinim društvima. Naime, prema nekim autorima, povijest svijeta možemo odrediti s obzirom na zastupljenost određenih pića u različitim razdobljima prošlosti. Čovjekova neprekidna potreba za tekućinom uvjetovala je i brojne povijesne procese, a pića su ponekad predstavljala ključne čimbenike koji su određivali tijek važnih događaja sve do današnjih dana.

Predavanje se neće održati uživo na Filozofskom fakultetu, već preko aplikacije Zoom. Svi zainteresirani za predavanje mogu se pridružiti na Zoomu pomoću sljedećih podataka:

https://zoom.us/j/96227795586?pwd=U25LRy9mWnhIVm8wWXVmNThya2hadz09

Meeting ID: 962 2779 5586

Passcode: 430681

Izvor: https://www.ffos.unios.hr/otvoreni-cetvrtak-pitka-povijest-svijeta


Predavanje će moderirati dr. sc. Luka Pejić, koji je krajem ožujka 2021. održao virtualno predavanje

Gender and Punishment: Female Criminality in the 19th Century


https://voxfeminae.net/pravednost/hrvatske-zlocinke-i-zatvorenice-19-stoljeca/


Odgovori