Izložba „Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine“

Izložba „Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine“ otvorit će se u četvrtak 22. travnja u Galeriji Klovićevi dvori, a od idućeg dana (23. travnja) će biti dostupna za javnost.

Izložba je realizirana u partnerskoj suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzejom Slavonije u Osijeku.

Na izložbi će se predstaviti likovne zbirke i djela likovne umjetnosti vezana uz najznačajnije plemićke obitelji istočne Hrvatske (npr. Adamović, Eltz, Odescalchi, Pejačević, Hilleprand von Prandau, Normann-Ehrenfels, Mihalović, Janković Voćinski, Janković Daruvarski…) koje su odigrale važnu ulogu na gospodarskom, političkom i kulturnom planu prostora današnje istočne Hrvatske. Njihove bogate zbirke umjetnina korespondiraju s najkvalitetnijim onodobnim kolekcijama i postavljaju našu povijest umjetnosti i kulture u direktan odnos s centrima kulturne i umjetničke produkcije Europe. Veliki broj predmeta iz ostavštine ovih obitelji čuva se ponajviše u hrvatskim muzejima, ali i u inozemnim privatnim i javnim kolekcijama. Na izložbi će prvenstveno biti izložen materijal hrvatskih muzejskih ustanova, ali i nešto djela iz privatnih, pa i inozemnih kolekcija.

Sveukupno će se moći razgledati preko 200 izložaka – najveći broj slika, skulptura, nešto minijatura, grafika te predmeta umjetničkog obrta. Izložba će biti otvorena do 18. srpnja 2021. 

Autorice izložbe: doc. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak i Silvija Lučevnjak.

Kustosice izložbe: Valentina Galović i Iva Sudec Andreis.


Izvori i dodatne informacije:

https://www.mdc.hr/

https://www.culturenet.hr/


Odgovori