Počeci germanistike u Beču i Zagrebu

U povodu 120 godina sveučilišne germanistike u Zagrebu, o počecima struke u Beču i Zagrebu govorit će Elisabeth Grabenweger (Beč) i Ivana Cvijović Javorina (Zagreb) u četvrtak, 3.11. 2016., s početkom u 18:00 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5.

 

Razgovor i prijevod: dr. Stephan Kurz, dr. Svjetlan Lacko Vidulić. Informirajte se i na stranicama Austrijske knjižnice Zagreb (http://oesterreich-bibliothek-zagreb.jimdo.com/aktuelles).

 

Elisabeth Grabenweger, postdoktorantica na Institutu za germanistiku Sveučilišta u Beču, sustavno se bavi poviješću svoje struke. Ove godine objavila je knjigu pod naslovom: ”Germanistik in Wien. Das Seminar für Deutsche Philologie und seine Privatdozentinnen 1897–1933” (De Gruyter).

 

Ivana Cvijović Javorina, doktorantica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, bavi se poviješću zagrebačke germanistike 1876–1918. Ove godine objavila je monografsku studiju pod naslovom: ”›Od ovih je njemački jezik za nas bez dvojbe najvažniji…‹ Prilozi za povijest nastave njemačkog jezika i studija germanistike na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu 1876.–1904.” (Centar za komparativnohistorijske studije i FF press).

 

Izvori: http://www.ffzg.unizg.hr/

 

 

Objavljena knjiga Ivane Cvijović Javorina „Od ovih je njemački jezik za nas bez dvojbe najvažniji…”

 

http://historiografija.hr/news.php?id=3230

Odgovori