Javno predavanje – Dinko Župan: „Dvije prakse čitanja: Vilma Vukelić i Dora Pejačević”

U 2021. navršava se dvadeset pet godina od osnutka Podružnice. Obljetnicu će Podružnica obilježiti, uz ostalo, nizom tematskih javnih predavanja u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod. Niz će svojim predavanjem otvoriti dr. sc. Dinko Župan.

Gradska knjižnica Slavonski Brod, petak, 16. travnja 2021. u 11:00 sati.


O predavanju:

Prilikom istraživanja povijesti čitanja pokušava se odgovoriti na brojna pitanja vezana uz fenomen čitanja (tko, što, koliko, gdje, kada, kako i zašto se čita), a individualne prakse čitanja istražuju se kao „intimni jedinstveni činovi“ (Roger Chartier). Na primjerima praksi čitanja Dore Pejačević i Vilme Vukelić predavač će prikazati kako „nevidljivi“ kulturni transferi utječu na pojedine individualne prakse čitanja. Čitanje kao transkulturalni fenomen dobro ilustrira čitalačka praksa „istaknute hrvatske skladateljice“ Dore Pejačević (1885-1923) koja u svojem dnevniku čitanja od 465 pročitanih knjiga nije navela niti jednu na hrvatskom jeziku. Sačuvani dnevnik čitanja (My Book Record) Dore Pejačević jedan je od rijetkih izvora takve vrste u Hrvatskoj i vrlo je zahvalan za istraživanje individualne prakse čitanja.

Na primjeru osječke književnice Vilme Vukelić (1880-1956) predavač će prikazati kako vanjska ograničavanja ponašanja mogu biti prevladana indivdualnom praksom čitanja. Radi discipliniranja njezinog ponašanja Vilmu Vukelić (djev. Miskolczy) roditelji su poslali na školovanje u bečki privatni ženski internat. Unatoč pojačanom nadzoru ona je upravo u tom internatu došla u dodir s mnogim knjigama koje su joj pomagle u prevladavanju zadanih normi tadašnjeg patrijahalnog građanskog društva. U internatu je razvila individualnu praksu čitanja koja će joj kasnije pomoći u emancipaciji i izgradnji vlastite osobnosti. Najveći utjecaj pri toj emancipaciji na nju su izvršile knjige Stoljeće djeteta (1900) i Ljubav i brak (1903) švedske intelektualke Ellen Key koja je sa sedam djela bila najzastupljenija spisateljica u dnevniku čitanja Dore Pejačević.


Pozivnica:


Dvadeset peta obljetnica Podružnice:


Izvor:


Odgovori