Amila Kasumović, “Zatočene: Žene u zatvorskom sustavu Bosne i Hercegovine 1878-1914.”

Centar za historijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Sarajevu najavljuje knjigu Zatočene: Žene u zatvorskom sustavu Bosne i Hercegovine 1878-1914., u kojoj autorica Amila Kasumović analizira tretman najranjivije kategorije unutar zatvorske populacije u prijelomnim godinama bosanskohercegovačke povijesti, kada je društvo prolazilo kroz transformacijske procese izazvane modernizacijom i industrijalizacijom. Austro-Ugarska je najavila modernizaciju zatvorskog sustava i implementaciju modernih penoloških praksi u Bosni i Hercegovini nakon okupacije 1878. godine. Autorica nastoji pokazati da je austrougarska uprava pri tome uglavnom razmišljala o zatvorenicima, dok su zatvorenice mahom bile izostavljane iz najavljenih promjena.

Amila Kasumović je vanredna profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Objavila je niza znanstvenih rasprava, a Udruženje za modernu historiju je 2016. objavilo njenu zapaženu knjigu Austrougarska trgovinska politika u Bosni i Hercegovini 1878-1914.


Preneseno s portala Historiografija.ba


Izvori:

https://www.historiografija.ba/article.php?id=415

http://ff.unsa.ba/index.php/bs/oglasna-ploca-centra-za-historijska-istrazivanja/11663-zatocene-zene-u-zatvorskom-sustavu-bosne-i-hercegovine-1878-1914


Odgovori