Nova publikacija Muzeja grada Zagreba, knjiga / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi

U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi.

Projekt je započeo 2009. godine. Nakon Trnskog (2009.-2010.), Dubrave (2011.-2012.) i Maksimira (2013.-2014.), u četvrtoj dionici projekta (2017.-2020.) istraživali smo i studijskim izložbama predstavili Trešnjevku, a potom Trnje.

Proteklih desetak godina naš je pristup istraživanju zagrebačkih kvartova postao prepoznatljiv. Ulične izložbe najavljuju pojedinu dionicu projekta, preko njih stupamo u kontakt s građanima od kojih prikupljamo svjedočanstva o životu u kvartu i građu iz obiteljskih albuma, a zatim istražujemo povijesne izvore. Prikupljenu građu, zajedno s građom iz baštinskih institucija – prije svega iz bogatog fundusa Muzeja grada Zagreba – objedinjujemo na studijskim izložbama.

Teme zastupljene na studijskoj izložbi Trnje – prostor i ljudi, postavljenoj u Muzeju grada Zagreba 2018. godine, dodatno smo istražili te ih objedinili u istoimenoj publikaciji. Historiografski pogled na procese modernizacije, prostornog razvoja i industrije te analitički prikazi socijalne strukture, kulturnih politika, svakodnevice i lokalnih fenomena – zastupljeni u pet poglavlja – prepliću se s kazivanjima stanovnika Trnja u pokušaju stvaranja cjelovite slike o razvoju tog dijela grada.   

Knjigu / katalog studijske izložbe Trnje – prostor i ljudi, bogato opremljenu fotografijama, možete kupiti u Muzeju grada Zagreba po cijeni od 100 kuna.

Voditelj projekta i urednik publikacije: Kristian Strukić

Autori tekstova publikacije: Tomislav Anić, Ivan Mlinar, Kristian Strukić, Marko Zubak

Dizajn publikacije: Igor Kuduz


Izvor: http://www.mgz.hr/hr/ostalo/nova-publikacija-muzeja-grada-zagreba-knjiga-_-katalog-izlozbe-trnje–,3358.html


Odgovori