Qulto radionica – kako nove tehnologije mogu poboljšati muzejski doživljaj

Qulto muzeji: prikupiti, digitalizirati, privući naziv je radionice koju organizira mađarska kompanija Qulto specijalizirana za software i hardware rješenja na području kulture i znanosti, a koja će se održati u srijedu 19. listopada 2016. s početkom u 9 sati, u Muzejskom dokumentacijskom centru (MDC) u Zagrebu.

 

Radionica je namijenjena djelatnicima muzeja kao i svima onima koji se bave promocijom kulture i baštine, a u sklopu nje polaznicima će biti prezentirani najnoviji trendovi u automatizaciji knjižničnog i muzejskog poslovanja, rukovanju i upravljanju zbirkama kao i nove tehnologije koje omogućavaju približavanje zbirki posjetiteljima na jednostavan, kreativan i primamljiv način.

 

Voditelji radionice predstavit će najmoderniji software koji olakšava digitaliziranje muzejskih izložaka, audio i video zapisa te izradu virtualnih izložbi na primjeru digitalne platforme koju zajednički koriste muzeji iz Malopolske regije u Poljskoj. Spomenuta web platforma bazirana je na najnovijim tehnologijama koje pojednostavljuju digitalizaciju i obradu muzejskih zbirki te koje publici olakšavaju pristup baštinskim sadržajima. Korisnici tako mogu na jedinstvenom web sučelju pregledava različita umjetnička djela i virtualne izložbe uploadirane od strane različitih muzeja iz regije, dobiti  informacije o aktualnim muzejskim programima i dijeliti omiljene izložbe s drugim osobama preko sučelja vlastitih društvenih mreža.

 

Svi zainteresirani će moći testirati Qulto software integriran s 3D tehnologijama, touchscreenovima i detektorima pokreta koji služi za izradu digitalnih atrakcija i igara koristeći digitalizirane objekte, slike, video materijale i infografike. Na primjeru izložbe Hungary at the First World War 1914-1918 Mađarskog muzeja vojne povijesti, bit će prikazano kako privući najmlađu publiku uz pomoć igara – dvodimenzionalnih kvizova i 3D igrica koje dočaravaju atmosferu povijesnih bitaka. Također, polaznici radionice će se kroz spomenutu izložbu upoznati s novim muzejskim proizvodima dostupnim na interaktivnim terminalima postavljenim u prostorima muzeja i na pametnim telefonima posjetitelja  – audio vodičima, digitalnim foto ilustracijama, kronološkim tablicama i mapama te autentičnim prezentacijama povijesne arhitekture stvorenim uz pomoć tehnologije proširene stvarnosti.

 

Radionica je za sve polaznike besplatna, a za sudjelovanje je potrebno se prijaviti na mail info@mdc.hr.

 

Izvor: http://www.mdc.hr/

Odgovori