Predavanje Ante Orlovića “Međunarodne izložbe fotografije u Hrvatskoj do 1945. godine”

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju sve zainteresirane na sudjelovanje u posljednjem online predavanju u sklopu ciklusa Spot on photography. U predavanju naslovljenom Međunarodne izložbe fotografije u Hrvatskoj do 1945. godine povjesničar umjetnosti Ante Orlović govorit će o prvim salonskim fotografskim izložbama u Hrvatskoj koje su se održale u  Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Zadru i Vinkovcima. Predavanje će se održati u četvrtak 4. ožujka, u 18 sati, putem platforme ZOOM.

Organizirani fotoamaterski pokret u Hrvatskoj započinje 1892. godine, kada se u Zagrebu, unutar Društva za umjetnost i umjetnički obrt, osniva Klub amateurah fotografah, čiji će članovi do početka Prvog svjetskog rata organizirati dvije međunarodne izložbe s ciljem popularizacije fotografskog medija i želje za ukazivanjem njegova razvoja i napretka. Nakon toga, organizacija međunarodnih izložbi u periodu između dva svjetska rata proći će u znaku dominacije Fotokluba Zagreb, koji će postati nositeljem svih relevantnijih zbivanja na području umjetničke fotografije u Hrvatskoj. Pregledom izložbi u navedenom periodu uvidjet će se da li je došlo do razvoja fotografske poetike ili njezinog potencijalnog zaostajanja u odnosu na aktualna svjetska fotografska strujanja.

Ante Orlović je povjesničar umjetnosti i kustos. Završio je jednopredmetni sveučilišni studij povijesti umjetnosti (konzervatorski i muzejsko-galerijski smjer). Od 2019. je upisan na poslijediplomski sveučilišni studij „Humanističke znanosti“ na Sveučilištu u Zadru. Živi i radi u Zadru.

Predavanje će se održati putem ZOOM aplikacije. Pozivamo sve zainteresirane za praćenje predavanja da svoje sudjelovanje najave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije dva sata prije održavanja predavanja.


Izvor: https://croatian-photography.com/spot-on-photography-medunarodne-izlozbe-fotografije-u-hrvatskoj-do-1945-godine-ante-orlovic/


Odgovori